Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Snubní prsteny vyjadřují stejné hodnoty již po staletí

Znáte historii snubních prstýnků, materiály z kterých se vyrábělo a dodnes vyrábí? Přečtěte si jejich historii.

2017-05-04.Líbí se mi (0).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Snubní prsteny/Snubní prsteny vyjadřují stejné hodnoty již po staletí

Znáte historii snubních prstýnků, materiály z kterých se vyrábělo a dodnes vyrábí? Přečtěte si jejich historii.

Proč snubní prsteny moderní doba neovlivnila?

Dnešní doba je velice uspěchaná a napěchovaná moderními technologiemi, které pronikají stále více do všech oblastí našich životů. Ovšem jsou stále oblasti a výrobky, kde nenajdeme nic více než poctivý, špičkově zpracovaný materiál. Jednou z oblastí, kde se stále můžete spolehnout na klasiku prověřenou staletími jsou snubní prsteny. Ty také stále vyjadřují stejné hodnoty a to spojení dvou lidí, věrnost, lásku a celoživotní podporu jeden druhého.

Rebelujte a noste snubní prsten na pravé ruce

První zmínky o snubních prstenech se datují až do Starého Říma. Tehdy ještě ovšem nebyly součástí svatebního obřadu. Tento zvyk byl pravděpodobně zaveden až ve starověkém Egyptě. V Egyptě také nalezneme počátky dalšího zvyku, který dnes vnímáme jako samozřejmý. Snubní prsteny se od té doby nosí na levé ruce. Přesněji na levém prsteníčku. Proč právě levá ruka a prsteníček? Tímto prstem přece vede žíla až do srdce! A co více; většina z nás jsme praváci a přece jenom prsten by nám při celé řadě činností prostě vadil. Ne tak Němcům nebo Norům. Ti stále trvají na tom, že pravá ruka je ta dokonalá volba pro nošení snubního prstene.

Foto: Archiv Svět svateb

Snubní prsten dříve nosily pouze ženy

Dalším významným milníkem v historii tohoto šperku se stalo 9. století, kdy papež Mikuláš I. stanovil snubní prsteny jako jednu z povinností svatebních obřadů. Nicméně až ve 20. století se ustálil zvyk, že snubní prsten nosí oba partneři. Do této doby nosily prsten pouze ženy. Jestli byly dámské prsteny tak jako dnes osazeny kameny, o tom historické prameny mlčí. Je pravdou, že v minulosti lidé neznali zirkony tedy umělé brilianty, které jsou  nyní osazovány ve většině snubních prstenů. A jak všichni víme, ne každý si může dovolit osadit prsten pravým briliantem. Ale jak to bylo tehdy? Kdo ví…

Zlato není jediný materiál pro snubní prsteny

Co se týká materiálu, byl vývoj tohoto šperku poměrně bouřlivý. Přes trávu, či nit se prsteny začaly dělat ze slitin kovů. A z těchto slitin kovů se lidstvo propracovalo ke slitině z kovu drahého, tedy ze zlata. Dnes historie zase pomalu otáčí své kormidlo a stále více snoubenců si pořizuje snubní prsteny z jiných materiálů, než je zmíněné zlato. Stále více do popředí se dere chirurgická ocel, která sice stále neumí být jemná, štíhlá a elegantní jako zlato či stříbro, ale trvanlivost, barevná stálost, žádná alergie a v neposlední řadě cena jsou vlastnosti, které uchvacují čím dále tím více snoubenců.

Snubní prsteny ze zlata na věky věků

Nicméně zlato je stále dominantním kovem a vypadá to, že si své prvenství udrží na věky věků. Ono z žádného jiného kovu totiž nedokážete vykouzlit tak nádherné vzory jako právě ze zlata. Byť snubní prsten je vždy kroužek, který nám má tím, že nemá žádný začátek ani konec, neustále připomínat, že i láska je věčná.

Bílé zlato převzalo pomyslný trůn

Ovšem i zlato prochází svým vývojem a současný stav říká, že se snubní prsteny dělají převážně ze 14 karátového zlata. Dávno již, ale neplatí, že je zlato žluté. Tedy ono je opravdu žluté, ale trendy jsou dneska jiné barvy než žlutá. Hlavní podíl má dnes na trhu snubních prstenů zlato bílé. Dalším významným trendem jsou kombinované snubní prsteny. Nejčastější kombinací bývá bílá ze žlutou či bílá s červenou. Ostatně obě varianty vypadají velice elegantně a hlavně moderně.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz