Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatební pověry

Znáte pověry, které se týkají svateb? Pokud ne, přečtěte si náš článek.

2018-09-07.Líbí se mi (8).Komentářů: 0

Znáte pověry, které se týkají svateb? Pokud ne, přečtěte si náš článek.

V tomto článku se jsme se zaměřili na české svatební pověry…..

Šité svatební šaty

Stará pověra říka, že pokud si nevěsta sama šije šaty, zašívá si cestu ke štěstí. Naopak, pokud švadlena v den svatby dokončí poslední detail na šatech, přinese to nevěstě štěstí.

“ Matka ani sestra nevěsty by neměly mít šaty stejné barvy jako nevěsta.”

Kdyby se náhodou roztrhly, nesmí se trhlina sešít, ale pouze sešpendlit.

Podle staré tradice, by ženich neměl mít motýlka, aby nevěstě neuletěl. Ženich také nesmí vidět nevěstu ve svatebních šatech před obřadem, jinak se brzy rozejdou.

Co se bot týče, měly by být plné. Stará pověra říká, že přes ty s volnou patou nebo špičkou utíká požehnání a blahobyt. Někde se říká, že by se svatební střevíčky měly noc před svatbou nechat stát na parapetu, aby do nich štěstí lehčeji našlo cestu.

Svatební šperky a snubní prstýnky

Pokud se šperků týče, může mít nevěsta na sobě skoro všechno kromě náhrdelníku či náušnic z pravých perel, které podle starých tradic přinášejí slzy.

Dalším důležitým činitelem jsou snubní prstýnky. Když si je snoubenci vybírají, neměli by v žádném případě zkoušet ty, které už někdo jako snubní prstýnek užívá (prý to svádí k nevěře).

Kdyby se někomu z nich ruka náhodou chvěla tak, že by prsten upadl, nesmí se pro něj shýbat snoubenec, ale měl by to nechat na svědkovi (snubní prsten při obřadu upadl poslední ruské carevně Alexandře – a byť měla manželství šťastné, ani ona, ani její milovaný muž neskončili dobře).

Cukr a chléb pro štěstí

Nevěsta by si kromě něčeho nového, starého, půjčeného a modrého měla do oděvu dát i zrníčko cukru a drobek chleba, což se má příštím manželům postarat o dostatek poživatin a nevěstě zajistit, že to bude právě ona, kdo bude v budoucí domácnosti vládnout.

O to, aby bylo peněz dost, se může postarat i ženich, který má mít v kapse nejrůznější bankovky.

To, že by manžel, který chce v rodině vládnout, měl své drahé polovičce před oltářem nebo před oddávajícím dupnout na nohu, je všeobecně známé, takže to snad ani není třeba připomínat.

Nevěsta by neměla péct…

Podle staré pověry, by nevěsta neměla péct svatební koláčky, aby neměla uplakané děti a nouzi v manželství, nesmí péct ani jinak pomáhat s pečením svatebních koláčů, dortu a cukroví.

Další pověra říká, že které družičce se ukrojený kousek ze svatebního dortu na talířku převrátí, do roka se vdá, anebo zůstane sedm let neprovdána, ale tato pověra se jistě řídí věkem družičky.

Svatba v Praze

Stará pověra o počasí

Pokud se týče počasí, může se o svatebním dnu dít téměř cokoli. Když například prší, říká se, že novomanželům prší štěstí, když svítí příjemné sluníčko, je to znamení pohodového, klidného a vyrovnaného života. Když je náhodou bouřka s následnou duhou, je to taky krásné, protože to věstí dlouhotrvající vášnivou lásku, která bude oba zamilované spojovat až do konce jejich dní.

Foto: Archiv Svět svateb

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz