Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatba focená amatérem? Častokrát ta lepší možnost

Připravili jsme pro vás pár tipů pro svatební fotografy amatéry. Než půjdete fotit svatbu vašich blízkých, inspirujte se jimi.

2017-09-24.Líbí se mi (0).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební fotografie/Svatba focená amatérem? Častokrát ta lepší možnost

Připravili jsme pro vás pár tipů pro svatební fotografy amatéry. Než půjdete fotit svatbu vašich blízkých, inspirujte se jimi.

Z fotografování na svatbách se v posledních letech stal doslova byznys. Bohužel kvalita fotografií od profesionálních fotografů často neodpovídá našim představám. Výběr kvalitního a finančně dostupného profesionála může být běh na dlouhou trať. A času nazbyt se nám zpravidla při svatebních přípravách nedostává.

Z několikaleté fotografické praxe vím, že jsou mnohdy těmi nejlepšími fotografy naši přátelé nebo členové rodiny, kteří nás znají a mají cit pro zachycení toho správného okamžiku. A i když si profesionála zaplatíte, není od věci vtisknout fotoaparát do ruky i osobě blízké, a právě pro ty je určen tento článek a s nimi i několik tipů, na které by při fotografování svatby neměli zapomenout.

Nejdůležitější je příprava

Studium. Nejosvědčenější z rad, která se zdaleka netýká jen fotografování na svatbách, je příprava. Mnoho se naučíte pouze z toho, že se budete snažit co nejvíce přiblížit snímkům oblíbených fotografů. A proto si ještě před svatebním dnem najděte pár fotografií a inspirujte se jimi. Budete tak mít v hlavě přesnou představu o tom co budete fotit a půjdete najisto. Sama si před každým fotografováním dělám seznam, který vypadá zhruba takto:

Příprava nevěsty

  • zezadu před oknem ve svatebních šatech, pohled z okna
  • pohled na květiny
  • pohled do dálky
Svatba focená amatérem

Foto: Tipyjakfotit.cz

Příprava ženicha

  • ruce v kapsách, přímý a sebevědomý pohled do objektivu
  • vážný pohled / veselý pohled
  • pohled na nevěstu

Nevěsta a ženich společně

  • pohled jednoho na druhého
  • tření nosu o nos
  • polibek
  • pohled zpříma do objektivu

“Nádherné svatební detaily budete mít v onen velký den všude kolem sebe. ”

Průzkum. Jedná se o bod, který většina profesionálů vynechává, zatímco já ho považuji za více než užitečný. Projděte si místo, kde se bude svatba odehrávat. Předem si tak můžete několik snímků naplánovat, budete vědět, odkud bude dopadat světlo atd. Nejlépe je vzít s sebou i ženicha s nevěstou a udělat pár snímků „falešné“ svatby. Věřte mi, že každá maličkost se bude v Den D počítat.

Bílé svatební šaty. Tahle barva zdobí nevěsty už více než 150 let. Pokud chcete, aby na fotografiích byly bílé šaty opravdu bílé a ne nažloutlé, ani světle šedé, pomůže vám vyvážení bílé v nastavení fotoaparátu. Vyvážení bílé se odvíjí od teploty světla, to znamená, že jiné nastavení musíte zvolit pro fotografování uvnitř nebo naopak při přirozeném světle, jelikož každé z nich má jinou intenzitu a teplotu.

Foto: Tipyjakfotit.cz

Černobílé fotografie jsou stále v kurzu

Emoce na prvním místě. Zvonění zvonů, první polibek, svatební hýření – vše je ve svatební den o emocích. Buďte ostražití a všímejte si nejen emocí mezi nevěstou a ženichem, ale i pocity ostatních, mezi které neodmyslitelně patří třeba slzy štěstí nebo řádění dětí okolo. Trikem profesionálních fotografů jsou černobílé fotografie, které pocity na snímcích mnohonásobně zdůrazní.

Detaily. Bez klasických detailních snímků by se dnes neobešla žádná svatba. Často jsou k vidění například prstýnky, svatební kytice, detaily knoflíčků na svatebních šatech a mnohé další. Zde vám zkrátka nemůže dojít inspirace, jelikož nádherné svatební detaily budete mít v onen velký den všude kolem sebe.

Organizujte. Nestyďte se lidi organizovat. Při fotografování svatby musí jít nejistota a plachost stranou. Dokonalého snímku nedosáhnete, pokud nedáte lidem jasné instrukce, kde mají stát a co mají dělat. Sama mám desítky snímků, na kterých nevěsta s ženichem kráčí první, s úsměvy od ucha k uchu, a hned za nimi klopí družička oči do země a ve tváři má neurčitý až smutný výraz. Ve většině případů zkrátka zapomněla, že i v takových chvílích se fotí, a proto nezapomeňte opakovat, ať se usmívají!

A rada na závěr

Toto jsou dle mého názoru ty nejdůležitější obecné rady, které vám dá jakýkoliv svatební fotograf. Tu nejdůležitější jsem si ale chtěla schovat na závěr: přemýšlejte o svatbě, kterou fotíte, jako by to byla svatba vaše. Jaké momenty byste si přáli zachytit? O jaké snímky byste rozhodně nechtěli přijít? Foťte to, co byste sami chtěli mít nafocené… a mnohem, mnohem víc! A pokud byste si přáli znám vícero tipů pro fotografování svateb a dalších slavnostních příležitostí, nezapomeňte navštívit stránky www.tipyjakfotit.cz.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz