Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Výlety po svatebních místech - Středočeský kraj

2017-02-21.Tomáš Havlík.Líbí se mi (3).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Výlety po svatebních místech/Výlety po svatebních místech – Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji najdeme stovky míst na svatbu. Rozhodl jsem se některá navštívit a v tomto článku se pokusím zprostředkovat mé pocity a zážitky z oněch míst. Budou to moje subjektivní pocity a zážitky, nicméně věřím, že vám, snoubencům, následující postřehy mohou pomoci při výběru vašeho ideálního svatebního místa.

Místa na svatbu v okolí Sedlčan

Co vás napadne, když se řekne Sedlčansko? Hrad, pivovar, zámeček? Nebo nějaká pamětihodnost?

Zdroj: CZSO.cz

Mezi jednotlivými místy najeto 59,7km

Navštívil jsem za celý den celkem 6 svatebních míst a mezi nimi najel 59,7km. Na každém místě jsem strávil 25 – 55 minut. Několikrát jsem po cestách zastavil, abych si prohlédl krásy kraje. Sice celé dopoledne mírně pršelo, ale po obědě se mraky protrhaly a Slunce mělo už „jarní“ sílu. Pokud máte rádi přirozené daleké výhledy, rozhodně se zastavte na vyhlídce jihovýchodně od Sedlčan.

Zámek Radíč – 1. zastavení

Zámek najdete jednoduše. Je přímo u hlavní silnice a nelze minout. Zaparkovat můžete na parkovišti u zámku. Parkoviště je přes silnici. Zámek nyní prochází rekonstrukcí, což je při příchodu vidět. Nicméně uvnitř je to tak, jak to na zámku očekáváte. Dýchne na vás typická atmosféra a zámek vás pohltí.

Zámecký pán, pan Šícha, je velmi milý, přátelský člověk. Při rozhovoru s ním jsem měl pocit, že se z dřívějška známe. Přitom jsme se viděli poprvé. Pan Šícha vás zámkem rád provede a vše kolem svatby na zámku vysvětlí. Pokud nepožadujete honosné zámecké prostředí a máte spíše rádi autenticitu místa, zámek Radíč je ode mne tip na autentickou zámeckou svatbu, kde z vás udělají doslova princeznu a rytíře.

Internetové stránky zámku Radíč

Foto: Zámek Radíč

Zámek Červený Hrádek u Sedlčan – 2. zastavení

Také Zámek Červený Hrádek u Sedlčan najdete jednoduše. Zaparkovat je nejlepší před zámeckou bránou. Projdete automatickou bránou do velmi mírného kopce a čeká vás nádherný pohled na neuvěřitelně romantický zámeček. „Jak je možné, že jsem tu ještě nebyl“, říkám si v duchu. Nebo byl?

Přivítá vás lámanou češtinou milá dáma, paní Theresa Lobkowicz. Bydlí na zámku. Jako princezna. Splněný sen, který má mnoho z nás. Udržovat zámek stále v perfektním stavu ale nebude zas tak jednoduché. Povídáme si o svatbách. Paní Theresa je do svateb nadšená.

Pokud se rozhodnete pro svatební obřad na Červeném Hrádku u Sedlčan, budete mít velmi milou a krásnou průvodkyni, která vám splní vše, co jen trochu půjde. Vzpomínky budete mít nádherné, stejně tak jako svatební fotografie. Místo jako z pohádky. Rád se sem vrátím na jaře. Na zámku pořádají zatím pouze svatební obřady. Buď v rytířském sále nebo v zámecké zahradě.

Internetové stránky zámku Červený Hrádek u Sedlčan

Foto: Zámek Červený Hrádek u Sedlčan

Strnadovský mlýn – 3. zastavení

Na směrový ukazatel „Strnadovský mlýn“ jsem v okolí cca 20km narazil snad 10x. Pokud chcete svatbu na mlýně, v přírodě a máte rádi zvířata, Strnadovský mlýn bude ve středních Čechách váš horký favorit.

Můžete zde prožít celý svatební den včetně obřadu, hostiny, bujaré oslavy a noclehu. Můžete přijet i o den dřív a zdržet se o den déle. Prostě pohoda na mlýně.

Pan Tomáš Kocman, mlynář a majitel v jedné osobě, se vám bude osobně věnovat. Strnadovskému mlýnu se asi nedá nic vytknout. Možná jen to, že termín na svatbu je nutné rezervovat hodně dopředu. Prostě palec nahoru.

Internetové stránky Strnadovského mlýna

Foto: Strnadovský mlýn

Penzion Hulín – 4. zastavení

Další mé zastaveníčko bylo vzdálené pouze 4,4 km – penzion Hulín. Zde mne, kromě úžasného pohledu na penzion Hulín (z protějšího kopce), učarovaly okolní výhledy do kraje. Penzion Hulín je další místo, kde poptávka po svatbách je větší než kapacita. Rezervace rok dopředu je téměř nutná.

Penzion Hulín vám nabídne moderní prostředí, rozlehlé prostory a dostatečnou kapacitu ubytování. Můžete zde strávit líbánky, objevovat krásy okolní přírody a pamětihodností a také se dosyta sportovně vyžít. Je tu krásně…

Internetové stránky penzionu Hulín

Statek Vletice – 5. zastavení

Na Statku Vletice se budete cítit jako u babičky na venkově. Alespoň já jsem hned při příchodu na dvůr statku měl přesně takový pocit. Milí majitelé David a Veronika měli na tomto statku vlastní svatbu. Viděl jsem jejich svatební fotografie. Mooooc pěkné… Oba jsou svatbami nadšeni a pokud chcete „svatbu jako doma“, obraťte se na ně. Vyjdou vám vstříc. Svatby jsou zde také velmi poptávané. Takže opět mé doporučení: rezervujte si svůj termín svatby na Statku Vletice hodně dopředu.

Vletice je malá vesnička na břehu řeky Brziny. I zde je romantická, kopcovitá krajina plná přírodních zajímavostí a památek. Nedaleko je několik mlýnů, mnoho vyhlídek, rozhledny Langova a Kuníček, naučná stezka Petrovicko, údajně největší viklan v Česku Husova kazatelna u Žemličkovy Lhoty, skanzen Vysoký Chlumec uchovávající cenné památky venkovské architektury a hrad Vysoký Chlumec. Hrad je veřejnosti nepřístupný a od r. 1998 je rezidencí pana Ripranda Graf von und zu Arco – Zinneberg.

Internetové stránky Statku Vletice

Foto: Statek Vletice

Tvrz Holešice – 6. zastavení

Pouhých 270 m vzdušnou čarou od pravého břehu přehrady Orlík se nachází Tvrz Holešice. Písemné zmínky o tvrzišti jsou z roku 1365 našeho letopočtu. Pravděpodobně ale pochází již z 11. století. Najdete zde původní valy opevnění. Tvrz Holešice se nachází na místě, kde máte absolutní soukromí a dodržování nočního klidu můžete v klidu hodit za hlavu.

Pokud toužíte po ryzí venkovské nebo středověké svatbě, kde budete cítit absolutní volnost, Tvrz Holešice vás nadchne. Přes prázdniny mívají pravidelně obsazeno, ale mimo prázdniny máte velkou šanci. Zářijové babí léto je pro vaši venkovskou svatbu na Tvrzi Holešice to pravé období. Pán tvrze, Mikuláš Bilišňanský, je velmi přátelský, srdečný člověk, který se o vás postará jako o vlastní. Povídání s panem Mikulášem bylo moc fajn a z tvrze jsem odjížděl v lepší náladě než jsem přijel; a bylo to díky němu.

Internetové stránky Tvrze Holešice

Foto: Tvrz Holešice

Závěr

Pokud vás napadá otázka, kde bych se chtěl, kdyby k tomu došlo, z výše uvedených svatebních míst podruhé ženit, jednoznačnou odpověď vám dát nemohu. Každé místo je něčím speciální a záleží na každém, co preferuje. Doporučuji vám každé výše uvedené místo navštívit a nacítit jeho atmosféru na vlastní kůži. A pak vyberte to místo, kde se budete cítit nejlépe. Takže je to na vás.

Svět svateb.cz razítko plnobarevné
Tomáš Havlík, zakladatel Svět svateb.cz

Tomáš Havlík, zakladatel Svět svateb.cz

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz