Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatební trendy a více než 20 inspirací pro rok 2021

Trendem je minimalismus, udržitelnost, přirozenost, uvolněnost a přírodní materiály. Prostě BOHO styl.

2020-12-29.Líbí se mi (24).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební rady a tipy/Svatební trendy a více než 20 inspirací pro rok 2021

Podívejte se na svatební trendy pro rok 2021. Bude opět převládat jednoduchost, elegance, čistota, radost a volnost s převládajícími přírodními motivy. Trendem je minimalismus, udržitelnost, přirozenost, uvolněnost a přírodní materiály.

Svatebními trendy 2021 jsou minimalismus a udržitelnost

Ať si kdo chce, co chce říká, doba konzumu a plýtvání je minulostí. Skromný, ekologický a trvale udržitelný způsob života je nevyhnutelný, pokud chce lidstvo přežít. Konzumní styl života skončil pro většinu populace s rokem 2020.

Snad si už většina lidí uvědomila, že konzumní styl života je dále neudržitelný. Vrací se na scénu po několika letech myšlenka lagomu? V následujících letech nás čeká umírněnost a rovnováha ve všem, co člověk v životě dělá. Souhlasíte?

„Hitem“ či trendem roku 2021 jsou mini svatby

Tento „hit“ nikdo nevybral ani neurčil, ale musíme se s ním dočasně smířit. V době omezení, kdy na svatebním obřadu může být maximální počet 15 osob i s oddávajím a matrikářem / kou, jinou než minimální svatbu neuspořádáte.

Pokud nechcete svatbu v době omezení odkládat na „lepší časy“, protože nevíte, kdy se omezení uvolní, je minimální svatba nejlepší řešení. Svatební párty se všemi můžete odložit na dobu, kdy omezení pominou.

Plánujete svatbu v duchu „všeho tak akorát“?

Myslete na přírodu ve smyslu udržitelnosti a připravte svou svatbu v duchu „všeho tak akorát“ podle švédského konceptu lagom. Slovo lagom pochází ze švédštiny. Koncept lagom nás učí myslet a jednat ve stylu skromnosti, vyváženosti, udržitelnosti a soustředění se na to podstatné.

Jsou HYGGE a LYKKE mrtvé?

Na svatbách v roce 2021 bude převládat jednoduchost, elegance, čistota, radost a volnost s převládajícími přírodními motivy. Obzvláště v roce 2021 budou lidské duše toužit po svobodě a volnosti. Vytvořte si svou svatbu podle sebe a nenechte se nikým omezovat. Je to váš den a váš život!

Vyberte si pouze příjemné svatební tradice

Nenechte se svazovat velkým množstvím tradic a nechte svobodně rozhodnout své srdce. Vyberte si pouze takové svatební tradice, které jsou vám příjemné a ty ostatní vynechte. Můžete se i nadále inspirovat hygge (radovat se společně) či lykke (dobrosrdečnost a štěstí).

Sympatický pár se zásnubním prstenem u krbu

Foto: Archiv Svět svateb

Vytvořte si váš vlastní BOHO styl

Udělejte si vše podle toho, jak to cítíte srdcem a zjistíte, že z toho vzejde takový váš vlastní BOHO styl. Pravda vždy vychází ze srdce a ne z hlavy, takže se řiďte svým srdcem. Z toho budete mít největší radost.

V popředí bude kouzlo čisté lásky a zamilovanosti. Zvolte si vlastní originalitu, na kterou budete dlouho vzpomínat. Inspiraci hledejte bez obav ve 20.-30. letech minulého století. Romantika v roce 2021 je stále IN. Trendem je přirozenost, uvolněnost a přírodní materiály. Prostě BOHO styl.

Inspirativní knihy zakoupíte v knižním e-shopu

Kniha Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě

Kniha Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě

Koupit knihu LYKKE
Kniha Hygge - Prostě šťastný způsob života

Kniha Hygge - Prostě šťastný způsob života

Koupit knihu HYGGE
Kniha Lagom - Umění životní rovnováhy

Kniha Lagom - Umění životní rovnováhy

Koupit knihu LAGOM

Trendy, které frčí…

Přetrvávajícím trendem je DIY, kdy si spoustu dekorací dělají nevěsty samy.

Hitem zůstává macramé (což známe spíše pod pojmem drhání), které si nevěsty mohou vyrobit samy. Zavěsit je lze například do prostoru, vyzdobit s nimi obřadní místo, pověsit na zeď za novomanžele, nebo jej použít jako středový běhoun na svatební stůl.

Vyrobit si můžete také lapače snů a pomocí peříček i korálků dozdobit další dekorace, např. svícínky. Stejně tak je nesmrtelný i papír, ze kterého vytvoříte trendy květy. Využití je na vaší představivosti. Moc pěkná je květinová stěna, která se dá využít kromě dekorace jako originální pozadí pro fotokoutek.

Beton jede…

Trendem zůstává beton, ze kterého se vyrábí prsteny a šperky. Úchvatně vypadá v kombinaci s metalickými kovovými odstíny – bronzová, stříbrná, zlatá a růžovo-zlatá. Ale není to pro každého. Ke svatbě v přírodě nebo k eko svatbě betonové šperky pravděpodobně nezvolíte. 🙂

IN jsou stále botanické motivy, jako různé kaktusy, rostliny a druhy lístků. Ty se používají často na tiskoviny právě spolu s metalickým písmem a krasopísmem (níže v článku píšeme více o kaligrafii).

Trendy jsou RAW svatební dorty a cukrovinky

Víte, co znamená RAW? V překladu je to „syrový“, ale ve smyslu raw food jde o „živou stravu“. Tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Za hraniční se považuje teplota cca 42°C, nad kterou dochází ke zničení živin a důležitých enzymů.

Do RAW stravy se navíc nedává rafinovaný cukr, bílá „mrtvá“ mouka a průmyslově vyráběné polotovary. Nejen mladí chtějí žít zdravě, a proto jsou trendy raw dorty, dezerty a cukrovinky – více se o raw svatebních dortech dočtete níže v článku.

Pozor na styl typu „páté přes deváté“

Celkově je důležité držet se jednoho stylu, jednoduchosti a hlídat, aby vše k sobě ladilo. Jednoduchost ať zvítězí nad “přeplácaností”, a to ve všem; ať už se jedná o šaty, dort, kytici nebo svatební tabuli. Musí se to líbit hlavně vám a vašemu nastávajícímu.

Oblíbené BOHO svatby čili svatby venkovní a na pohodu

Trendem 2021 jsou nadále svatby venkovní, zahradní, přírodní, co nejvíce EKO (nebo lépe eco-friendly). Pokračujícím trendem pro rok 2021 jsou svatby uvolněné a „nesvázané“ pravidly, tzn. pokračují BOHO svatby, ideálně v BOHO šatech (o šatech více níže).

BOHO je odvozeno od slova Bohemian (zde ne ve významu „český“, nýbrž bohémský, přeneseně také uvolněný, přírodní, kočovný).

Svatební polibek na trávě jinak

Foto: Archiv Svět svateb

Doporučujeme naše trendy články

Svatba na statku, na farmě, EKO svatba nebo eco-friendly trend?

2022-12-20.Svatební místa

Svatba v přírodě, ve stodole aneb venkovská svatba

2022-12-25.Svatební místa

Svatba na samotě v jihočeské přírodě v areálu penzionu Kamínek

2023-09-19.Svatební místa

Celá svatba se chystá především kvůli ní

Hlavní roli na svatbě má samozřejmě nevěsta a celá svatba se chystá hlavně kvůli ní. To je trend, který se nikdy nezmění. 🙂

Nevěsta musí být především sama sebou, čili krásná, přirozená a šťastná. Hitem jarních a letních svateb v roce 2021 budou opět bosonohé svatby nebo-li svatby naboso.


Vyhlašujeme trend bosonohých svateb. Svatba naboso – přidáte se letos? 🙂


Bosá nevěsta sedící na větvi ve svatebních Boho šatech
Nevěsta s ozdobou nohou ve stylu Boho

Foto: Archiv Svět svateb

Nebojte se výrazných barev a netradičních barevných kombinací. Růžová je sice nestárnoucí, ale proč nezkusit něco jiného? Možná nejste “růžový typ”. 🙂

Boho, boso, vintage, rustical (rustikál), retro a ombre styl

Boho svatby jsou stále IN. Boso či naboso svatby jsou na vzestupu. Také IN je vintage, rustikální a retro styl. V popředí zájmu zůstává ombre styl, což je spojování barev a jejich odstínů jeden do druhého – jedná se o barevný přechod od bledé k tmavé barvě.

Foto: Archiv Svět svateb

Inspirace pro svatební focení 2021

Foto: Archiv Svět svateb.cz

Žlutá, šedá a bílá budou trendy pro rok 2021

Barvy na svatebních šatech v roce 2021 budou sice opět převládat světlé (tělová či ivory), ale možná se při dekoracích neubráníte tlaku zvenčí. Americká korporace Pantone totiž vyhlásila na rok 2021 trendy barvy dvě: ultimátní šedou (Pantone 17-5104), která vyjadřuje sílu a vytrvalost a jasnou žlutou (Illumination), což je symbol naděje, optimismu a slunečného dne.

Trendy barva žlutá (illuminating) 2021
Trendy barva šedá (ultimate gray) 2021

Foto: Archiv Svět svateb.cz

Barvy pro svou svatbu vybírejte z barev pro jaro a léto 2021

Trendy barvy na jaro a léto pro rok 2021

Foto: Archiv Svět svateb.cz

Při výběru dvou hlavních svatebních barev bude také velmi záležet na tom, jaké zvolíte šaty a místo pro svatební hostinu.

Trendy barva roku 2020 byla lomená bílá, což je bílá barva, která je lehce zbarvená (kapkou teplé barvy) do tónů např. žluté, zelené, hnědé nebo růžové. Lomená bílá je ideální v kombinaci s pastelovou sytou barvou. Žlutá, šedá a bílá bude skvělá kombinace pro rok 2021.

Zamilovaný novomanželský pár pod dubem

Foto: Archiv Svět svateb.cz

Další barevné tipy ohledně svatby

Chcete-li jemnou a něžnou barvu, zvolte levandulovou. Podzim tradičně dozdobí oranžová a hnědá, kterých se nemusíte bát.

Tak jako v předcházejících letech se budou líbit veškěré odstíny fialové od světle pastelové až po tmavě purpurovou. Pastelové barvy pro jarní svatby jsou světle růžová, fialová, nebeská modř, mátová, krémová.

Podrobnosti o svatebních barvách (přejít na článek)
Paleta barev nejen pro svatbu

Foto: Archiv Svět svateb

Doporučujeme

Doporučujeme: Netradiční snubní prsteny ze dřeva

Máte rádi jedinečný design a pocit sounáležitosti s přírodou nebo máte alergii na kov, příp. chcete mít originální a jedinečné prstýnky? Právě pro vás má Barbara z Woodenstyle.cz netradiční snubní prsteny, ze kterých dýchá pocit tepla. Tento nadčasový materiál je tu s námi od pradávna. Dá se říct, že po opracování šperk nadále dýchá a žije.  Ano, to je výjimečnost, krása a síla dřeva.

Nabídka je pestrá, použitý materiál dřeva dodá výrobku jeho osobitost. Prstýnky se ručně zhotovují z nejodolnějších evropských i exotických dřevin. Díky kvalitnímu dřevu a speciální metodě zpracování bentwood se prstýnky stávají velmi odolným šperkem s obtiskem duše dřeva. Pro příznivce lehkých kovů zhotovíme dřevěné prstýnky s titanovým základem.

Prohlédnout další originální dřevěné prstýnky

Tyto malé symboly věrnosti a lásky můžeme dozdobit minerály různých barev, mosazi, stříbrnými vlákny, pískem a jinými přírodními materiály.

Staňte se designérem nejenom společného života, ale navrhněte si své vlastní snubní prstýnky.

Foto: Woodenstyle.cz

Svatební výzdoba podle trendy barev

Vybírejte svatební výzdobu podle barev, které budou vévodit roku 2021. Vyzkoušejte si to kliknutím na obrázek, který vás přesměruje rovnou do e-shopu se svatební výzdobou. Plánujete svatbu v námořnickém stylu? Sáhněte po tmavě modré. Chcete romatiku, volte spíše starorůžovou.

Svatební výzdoba podle barev

Foto: Archiv Svět svateb

Svatební květiny pro rok 2021

Květinových trendů je hned několik, začneme nádechem romantiky a luxusu – hortenzie, hyacinty a orchidee v pastelových barvách. Květinám opět vévodí krásná pivoňka, ta ovšem kvete pouze 2 měsíce v roce, tudíž neváhejte a sáhněte po dostupnějších růžích. S růžemi určitě nešlápnete vedle.

Trendy je pro tento rok elegance a jednoduchost svatebních kytic, volnější vazba vícedruhových kytic spolu s pentlemi v barvách svatby.

Svatební pár u roubené chaloupky

Foto: Archiv Svět svateb

Svatební šaty pro rok 2021 – krajka a transparentní materiály

Svatební šaty by měly podtrhovat vaši osobitost. Nemá smysl si brát šaty, které se k vám nehodí. Pro ty, které se potřebují inspirovat, máme zaručený tip: Šatům v našich luzích stále ještě kraluje rafinovaná krajka a transparentní materiály. Co je také více ženského, sexy a zároveň drzého?

Vsaďte na dobře sedící střih, který lichotí vaší postavě. Šaty bez ramínek pro drobné nevěsty, šaty s širšími horizontálními ramínky pro ty, kterým příroda nadělila více centimetrů do výšky.

Trendy ohledně svatebních šatů v roce 2021?

  • krajka – ANO – elegentní nestárnoucí trend
  • odhalená ramena – ANO – pokračující trend, jedná se o šaty se spadlými rukávy
  • šaty ke krku – ANO – s výstřihem na zádech často až do pasu
  • šaty s odhalenými zády – ANO
  • průhledná, lehká sukně přes šaty – ANO
  • 3D kvítky na sukni – ANO – pokračující trend, umístění i celoplošně, na velikosti záleží 🙂
  • hluboký výstřih vpředu či vzadu – ANO – pokud jste štíhlejší
  • kaskádovitá sukně – ANO
  • zkrácený krajkový nebo korzetový top odhalující pupík – ANO – pokračující trend
  • rozparky – ANO
  • čistý, minimalistický střih s lodičkovým výstřihem a lá Meghan – ANO

Princeznovské či přiléhavé šaty rozhodně ANO

Chcete-li být nevěsta trendy, platí, že princeznovské či přiléhavé šaty rozhodně ANO. Chcete-li, loňskou jednoduchost vyměňte za luxus a propracovanost každého detailu. Rozhodně ale nic v roce 2021 nezkazíte, pokud budou vaše šaty jednoduché a elegantní, které doplníte např. lehkou průhlednou vlečkou. Hlubokým výstřihem vpředu nebo vzadu dodáte vám a vašim šatům šmrnc a sexy nádech.

Květinové svatební věnečky už raději NE, ale opět – je to na vás.

A jaké šaty pro družičky?

Družičky jsou oděny do stejných šatů v jedné barvě, ale různých odstínů, střihů a materiálů. Barva šatů družiček je ale samozřejmě jiná od šatů nevěsty. Družičky mají jednoduché elegantní kytice, které jsou ale chudší a menší než kytice nevěsty. Počet družiček není dán, nicméně nejmenší počet by měl být 2.

V módě je jednoduché líčení a elegantní účesy s jemnými doplňky. Celkový vzhled můžete doplnit romantickými čelenkami a tajemnými závoji. S doplňky šetřete a pokud nějaký vyberete, volte jej v barvě svatby.

Svatební dort v roce 2021 = nahý či polonahý zdobený dort

Nahý dort vede i v roce 2021, ovšem více se bude líbit s do výšky protáhlými patry. Nahý dort jsou pouze holé kurpusy jednoduše spojené krémem.

Pokud nechcete úplně „nahý“, tak jej lehce potřete krémem a dozdobte živými či rovnou jedlými květinami nebo ovocem. Dort může být i politý tzv. Ganache (polevou), která jakoby stéká po dortu na více místech dolů.

Svatební dort naháč s lesními plody

Nechcete-li čistě nahý, zvolte tenký fondán

Dozdobovat se může i makronkami, nebo podle toho, jaká je v dortu použita příchuť. Např. čokoládou tak, že navrch dortu se naláme tabulka čokolády.

Nechcete-li naháče, můžete zvolit tenký fondán, např. mramorový. Pozor na tlusté fondány, které bývají přeslazené, což pak poznáte podle toho, že většina hostů svůj dílek dortu celý nesní.

Dort doporučujeme mít v barvě vaší svatby, příp. zvolte odstíny od nejsvětlejší až po nejtmavší podle toho, co se vám líbí. Chcete-li být IN, zvolte na svatební tabuli 2 nebo 3 menší dorty (i různých chutí či barev) a doplňťe jej o cupcakes, které můžete věnovat i ve výslužce.

Další fotky dortů a tipy na cukrárny zde

Elegantní svatební dorty s vyššími patry jsou IN

Krásně zdobený dvoupatrový svatební dort v zelenozlatém hávu
Dvoupatrový svatební dort s květinami na stojanu

Foto: Archiv Svět svateb

Chuť dortu můžete přizpůsobit podle ročního období. V létě osvěžení citronovou příchutí, na podzim hřejivá kávová či čoko chuť. Výběr svatebního dortu určitě nepodceňujte, měl by krásně doplnit a podtrhnout styl celé vaší svatby.

Trendy svatební dorty z Austrálie nebo ze Slovenska

Trendy svatebních dortů můžete sledovat v Austrálii u cukrářky Ellen. Na webu Cakes by Ellen a na Instagramu má mnoho překrásných dortů.

Nebo můžete mrknout i u našich sousedů na Slovensku na výtvory cukrářky Lucie Gažové. Lucka je z Trnavy a je to nejen šikovná, ale i velice sympatická mladá žena. Na webu Lucky Lulus bakery najdete nádherné svatební dorty. Obě cukrářky nás svými dorty nadchly.

Foto: lulusbakery.sk a cakesbyellen.com.au

Svatební oznámení 2021

Častěji budou snoubenci volit metalické písmo na svatební oznámení, pozvánky, nápisy, cedule, menu či jmenovky. Velkým trendem je kaligrafické písmo. Co to je kaligrafické písmo? Mrkněte na web kaligrafie.

Kurzy v Praze pořádají např. v Ateliéru 45, v Brně pak např. Nikola Klanicová. Svatební oznámení může být originální, moderní ale i klasické. Vaší fantazii se meze nekladou. Samozřejmě nezapomeňte na svatební barvy, které by měly být ve studených odstínech.

Svatební zvyky budou frčet i v roce 2021

Na českých i moravských svatbách je každý očekává. Bez svatebních zvyků to prostě u nás nejde. A novomanželé stále dodržují takové ty nejběžnější a nejoblíbenější svatební zvyky.

Rozbíjení talíře, společné krmení a krájení, hod kyticí a první tanec

Svatebním zvykům stále vévodí především rozbíjení talíře, společné krmení polévkou (méně často již děravou lžící, nicméně je to hezká připomínka, o co v manželství jde), společné nakrojení svatebního dortu, hod kyticí, první tanec novomanželů a tanec s rodiči.

Podvazek a vítání spíše ANO

Podvazek, který se dříve nejčastěji dražil, dnes už častěji ženichové stahují zuby a hází mezi svobodné mladíky. Na moravských svatbách je pak velmi oblíbené vítání novomanželů slivovicí či vodou.

Přenášení, vykoupení, chomout a únos spíše NE

Zvyky jako je přenášení nevěsty přes práh či vykoupení ženicha z koule u nohy spíše ustupují, stejně tak jako chomout či únos nevěsty, který pokud se koná, tak je většinou na nějakou tu hodinu zabijákem zábavy. Pánové, upřímně, na únos nevěsty se vykašlete a vymyslete raději zábavu pro všechny zúčastněné.

Svatební zábava je snoubenci stále více řešena

Čím dál více je kladen novomanželi na zábavu větší důraz, protože nechtějí, aby se o jejich svatbě říkalo, že lidé jen seděli kolem stolu, koukali na sebe a nudili se – například při novomanželském focení.

Toto se nejčastěji řeší aktivitami, které nabízí lokalita, kde se hostina koná (golf, bazén, ping pong, přírodní bludiště) nebo připravenou zábavou – například velmi oblíbeným svatebním kvízem – jedná se o svatebně laděný pubquiz, kde proti sobě soupeří jednotlivé stoly svatebčanů ve znalostech nejen všeobecných, ale především těch pojících se s novomanželi.

Večerní zábava, zvyky, prolomení ledů, společné hry, zábavný tanec

Zábavu je třeba řešit i pro večerní hodiny – novomanželé pro ni nejčastěji využívají tradiční i netradiční zvyky, DJ, živou kapelu, ohňostroj, vypouštění svítících balónků či lampionů, prskavkový tanec, ale také hry.

Ty se využívají pro prolomení ledů mezi jednotlivými svatebčany a plynule se z nich přechází k večerní párty – mezi nejoblíbenější patří rok s novomanžely, novomanželský kvíz či svatební kočár.

Dosti se již ustupuje od her typu „poznej svého manžela dle zadku“, ale naopak se větší oblibě těší hra „poznej partnera podle tance“.

Doporučujeme ohledně zábavy tento článek

Svatební hry - 1. díl, aneb jak zabavit svatební hosty

2021-07-22.Zábava na svatbu

Více tipů na hry najdete v našem článku Svatební hry. Další inspiraci ohledně zábavy můžete načerpat na našem blogu v sekci Zábava na svatbu.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz