Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Vegetariánská jídla na běžném svatebním rautu zmizí nejdříve

Jak vypadá taková vegetariánská nebo veganská svatba? Respektive svatební hostina?

2019-09-20.Líbí se mi (2).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební hostina/Vegetariánská jídla na běžném svatebním rautu zmizí nejdříve

Stále častěji se ve svém okolí setkáváme s vegetariány či vegany. Jak ale vypadá taková vegetariánská nebo veganská svatba? Respektive svatební hostina?

Uspějete s vegetariánskou stravou na klasické české svatbě?

Ryze vegetariánská či veganská svatební hostina, na které se podává pouze bezmasá strava, není až tak běžná. Setkává se s mnohými problémy. A to především z důvodu, že starší generace požadují tradiční pokrmy z masa.

Jak ale uspokojit všechny svatební hosty, i ty s konzervativnějšími chuťovými zálibami? Máte na výběr hned z několika variant.

Tip: Upravte tradiční české pokrmy!

Můžete hostinu udělat ryze vegetariánskou a tradiční české pokrmy upravit pro vegetariány. Typické játrové knedlíčky je možné ve vývaru nahradit pohankovými a svíčkovou lze podávat s robi, se seitanem, tempehem nebo s tofu místo klasického hovězího masa. Vývar bude pochopitelně zeleninový.


Robi je směs rostlinných bílkovin, která se podílem bílkovin, konzistencí, vzhledem a chutí vyrovná masu a může ho plně nahradit.
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky.
Tofu je nejčastější náhražkou masa. Vyrábí se ze sojových bobů.
Tempeh je stejně jako tofu vyráběn ze sojových bobů, ale má odlišné nutriční složení a strukturu.

(Zdroj informací: robi.cz a wikipedia.org)


Tip: Nabídněte obojí – masovou i bezmasou stravu či raut

Další variantou je částečně vegetariánská hostina se servírovaným menu, kde budou mít hosté na výběr z pokrmů s masem, tak z vegetariánského menu.

V případě svatební hostiny formou rautu je to o něco jednodušší, ale dejte si pozor. I „masožravci“ často chtějí ochutnat vegetariánské pokrmy, takže se po nich vždy jen zapráší. Proto se připravte a nabídněte více bezmasých jídel.

Vegetariánské grilování

Ke grilování můžete použít téměř jakoukoli zeleninu. Ideální je grilovat zeleninu marinovanou ve směsi vegetariánského koření.

Takové grilované červené papriky, rajčata plněné mozzarelou, lilky se sýrem feta nebo třeba šťavnaté slaďoučké cibulové kroužky jsou opravdové kulinářské lahůdky.

Vegetariánské svatební menu můžete doplnit i grilovanými zeleninovými špízy se žampiony.

“Vegetariánská strava se dostává do stále větší obliby – i nevegetariáni rádi ochutnají alternativní a zdravé pokrmy. ”

Svatební koláčky

Foto: Archiv Svět svateb

Hledáte inspiraci pro vegetariánské svatební menu?

Jako předkrm grilovaná paprika plněná tofu. Polévku můžete podávat dýňovou nebo doporučujeme vynikající polévku z červené čočky.

Jedním z hlavních chodů svatebního vegetariánského menu může být zeleninový špíz v pikantní hrašce doplněný o špenátové placičky. A jako dezert samozřejmě veganský svatební dort a koláčky bez živočišných produktů.

Vegetariánské menu už překvapilo nejednoho masožravce

Největší úspěch pro uspokojení vegetariánů a masožravců najednou má zajisté svatební raut. Čistě vegetariánská strava lze tímto způsobem vhodně zkombinovat i s pokrmy z masa.

Nevegetariánům určitě zachutná vegetariánská sekaná nebo třeba vegetariánské karbanátky. Asi největší úspěch bude mít vegetariánský guláš, který od klasického sotva rozeznáte.

K vegetariánskému guláši z hlívy ústřičné se výborně hodí kořeněné grilované půlky brambor ve slupce.

Nabídka kvalitních vegetariánských pokrmů a podniků se v ČR rok od roku zlepšuje.

Podívejte se na mapu vegetariánských restaurací a na katalog vegetariánských restaurací.

Restaurace DHABA BEAS Praha

Společnost DHABA provozuje již deset let na českém trhu vegetariánské jídelny pod názvem DHABA BEAS.

Při přípravě jídel nepoužívá maso, vejce, alhohol ani produkty, které je obsahují. Dbá na původ surovin a přes sezónu odebírá produkty z českých farem.

Prohlédnout si svatební hostiny v DHABA BEAS Praha

Vychází z indické vegetariánské kuchyně, jejíž autentičnost je zaručena týmem indických kuchařů, kteří připraví voňavá zeleninová curry či kořeněné luštěninové směsi.

Přestože se pyšní autentickou indickou kuchyní, rozšířili s velkým úspěchem nabídku o evropskou vegetariánskou kuchyni, jako jsou kanelony plněné brokolicovým krémem, lilkové závitky se špenátovými listy a další.

Drží prim při přípravě indických snacků jako je samoza či jarní závitky. A jako dezert na konec doporučují teplou halvu s vanilkovým přelivem. A novomanželům připíjí k dlouhému životu jemným mangovým lasím.

Foto: Dhaba Beas

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz