Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatební tradice

Oblíbenou svatební tradicí je pečení svatebních koláčků.

2019-09-02.Líbí se mi (1).Komentářů: 0

Podívejte se na pár zajímavostí, které se týkají svatebních tradic. Mnozí z vás je jistě znáte, ale není na škodu si je připomenout a hlavně najít v nich inspiraci na vaše předsvatební a svatební přípravy.

Svatebních zvyků, pověr a tradic je spousta. Málokdo je zná všechny a nebo ví, jak je správně dodržovat. V tomto článku jsme se zaměřili na svatební tradice.

Svatební tradicí je krájení svatebního dortu

Svatební dort je symbolem plodnosti. Říká se, že kdo bude mít při krájení dortu ruku nahoře, ten bude mít v manželství navrch. A aby manželství vydrželo, musí nevěsta i ženich ochutnat svatební dort.

Oblíbenou svatební tradicí je pečení svatebních koláčků

Svatební koláče se obvykle pečou několik dnů před svatbou a slouží jako osobní pozvánka pro svatební hosty. Tradice velí, že by budoucí novomanželé měli koláče osobně rozdat rodině, přátelům a sousedům.

Svatební koláče by měly mít nejméně tři různé náplně. A jaké? To už záleží na vaší chuti. Obvykle jsou svatební koláče s tvarohem, s povidly, s mákem a s jablky. Ale můžete mít i borůvkové, meruňkové, jahodové, ostružinové nebo třeba s tofu sýrem.

Svatební koláčky

Svatební koláčky

Svatební koláčky k české svatbě prostě patří. Dokážete si představit svatbu bez svatebních koláčků?

Přejít na článek »

Svatební přípitek

Svatební hostina vždy začíná svatebním přípitkem, který nejčastěji pronáší tatínek nevěsty nebo svědek před aperitivem. Mezi prvním a druhým chodem pronese druhý přípitek tatínek ženicha.

Svatební přípitek

Polévka z jednoho talíře a rozbíjení talíře

Novomanželé by se měli oba nakrmit jednou lžící z jednoho talíře, což jim má přinést do dalšího života pohodu a dostatek blahobytu.

Před svatební hostinou se většinou před ženichem a nevěstou rozbije talíř, který mají oba svorně uklidit, aby ukázali, že umějí vzít společně za práci.

Tradiční svatební barvy

  • Zelená barva je odjakživa spojována s mimomanželskými láskami ve volné přírodě, tedy aktivitou pro manželství naprosto zhoubnou. Podle svatebních zvyků, by se ve svatební den by se mělo zelené barvy objevovat co nejméně. Rozhodně se jí nevyhneme u květinové výzdoby, ale s určitostí by se neměla vyskytovat na žádném oblečení, ubrusech, povlečení, nebo dokonce svatebních šatech nevěsty a ženicha.
  • Modrá barva je znamením věrné lásky. Je však nutno pamatovat na pravidlo, že nevěsta by neměla mít šaty modré či fialové barvy, znamenalo by to modřiny a neštěstí. To platí i pro šperky a další doplňky. Jedinou výjimkou je nevěstin podvazek, který by měl mít vždy bledě modrou barvu.
  • Fialová barva vyjadřuje lásku k pravdě a opravdovou lásku. Stejně jako modrá se však nehodí pro nevěstu. Může však být vhodnou barvou pro svatební dekorace.

A jaké jsou další svatební tradice?

  • Auta, která je vyrážejí na svatební cestu, buď troubí, nebo za sebou táhnou plechovky, které dělají randál. Hluk má odstrašit zlé duchy, kteří by chtěli nevěstě uškodit.
  • Nevěsta by měla celý svatební den z jídla jen uštipovat.
  • Nezapomeňte na střepy, které přinášejí štěstí.
  • U svatební tabule by neměly být žádné neobsazené židle.
  • Aby se domácí bůžkové a dobří bohové nevěsty nezalekli, má jí ženich přenést přes práh domu. Když ji ženich přenese, ničeho si nevšimnou, a když pak ráno vstane, je už „jejich“, takže jí neublíží.

Foto v článku: Archiv Svět svateb.cz

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz