Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

O manželství a dětech, aneb Národní týden manželství (NTM) je opět zde

Další ročník bude opět nabitý kulturními akcemi i bohatou inspirací na udržení šťastného manželství.

2021-02-08.Líbí se mi (3).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební akce/O manželství a dětech, aneb Národní týden manželství (NTM) je opět zde

Víte, jaký má význam Národní týden manželství (NTM)? Je připomenutím manželským párům, aby alespoň jednou za rok věnovaly více pozornosti svému vztahu. Záštitu 15. ročníku v roce 2021 poskytl senátor David Smoljak.

„O manželství a dětech.“

…je motto 15. ročníku Národního týdne manželství (NTM)

Týden manželství 8. - 14. února 2021, téma: O MANŽELSTVÍ A DĚTECH

Každý ročník má své motto

2007: Dobré manželství není samozřejmost
2008: Láska v dobrém i zlém
2009: Sliby nejsou chyby
2010: V bohatství i chudobě
2011: Věrnost není slabost
2012: Rozumíme si? Cesty k lepší komunikaci v manželství.
2013: Manželství je umění
2014: Ohromné maličkosti: malé kroky k velkým vztahům
2015: Štastně až do smrti? Není to jen pohádka?
2016: Manželství je více než kus papíru
2017: Recept na dobré manželství<
2018: Manželství bez mýtů
2019: Zabijáci manželství a jak se jim bránit
2020: Manželství v síti
2021: O manželství a dětech

15. ročník NTM začíná tradičně ve valentýnském týdnu

Existuje široce zakořeněný názor, že příchod dětí do manželství nutně znamená konec romantiky a uspokojení v manželském vztahu. Mnohé páry také doufají, že příchod dětí jejich vztah stmelí a přitáhne je více k sobě. To se jistě může stát, ale ne většinou tak, jak si to pár představoval.

Příchod dětí do manželství znamená více stresu, méně času na partnera i na sebe, často větší finanční nároky, zcela nové nastavení rolí a očekávání. Na druhou stranu děti přinášejí do vztahu zcela nový rozměr altruismu, kdy se učíme pečovat o druhé, statisticky každé další dítě snižuje pravděpodobnost rozvodu a přidá manželství cca 10 let a rodiče sami podle výzkumů většinově tvrdí, že mít děti dává jejich manželství hlubší smysl a cítí se proto šťastnější.

Národní týden manželství (NTM) otevře i další témata, jakými je manželství s dospívajícími dětmi, fenomén prázdného hnízda – manželství po odchodu a osamostatnění dětí nebo naopak pohled dětí na manželství.

Během NTM opět v celé České republice proběhnou desítky akcí, kde si mohou páry připomenout, co pro ně manželství a hlavně jejich protějšky znamenají. Chcete-li, můžete si na konci tohoto článku své manželství otestovat v testu.

Logo Národní týden manželství

Je více než kdy jindy důležité zabývat se tématem manželství

Záštitu nad letošním ročníkem převzal senátor David Smoljak, který natočil k NTM krátké video, v němž mimo jiné odhaluje, co má společného vstup do manželství se vstupem do Evropské unie.

Zažíváme již skoro rok mnohem intenzivnější čas spolu

„Epidemie zastavila v naší zemi mnoho věcí. Pro mnoho manželství ale paradoxně přinesla mnohem intenzivnější čas spolu. Někteří čas navíc uvítali, pro jiné přinesl více stresu, prohloubení problémů nebo dokonce rozchod.

Právě proto, že žijeme v náročné době, je dobré přemýšlet, jak své manželství chránit. Navíc jsme mnohem více i se svými dětmi a řešíme, jak si v tom kolotoči online školy a práce najít čas na sebe. I proto jsme letos zvolili téma NTM – O manželství a dětech,“ řekl k letošnímu ročníku Peter Adame, koordinátor NTM.

Kde bude NTM zahájen?

Národní týden manželství nebude jako obvykle zahájen tiskovou konferencí v Senátu Parlamentu ČR. Oficiální zahájení NTM 2021 sledujte online v pondělí 8.2.2021 od 10:00 nebo ze záznamu.

Kalendář akcí

Kalendář akcí Národního týdne manželství

Podívejte se na všechny akce, které se v rámci Národního týdne manželství konají. Ve skoro každém kraji je to alespoň jedna akce. Na kterou půjdete vy?

Kalendář akcí více »

Po narození dítěte se páru změní život. Posune vás na vyšší úroveň vědomí?

„Dítě znamená pro manželství doslova seizmické otřesy,“ píše americký psycholog John M. Gottman ve své knize Sedm principů spokojeného manželství. Ve většině případů tyto otřesy bohužel přináší změny k horšímu. Dětem a manželství se věnuje letošní Národní týden manželství, který probíhá od 8. do 14 února.

Jana Šilhavá, vedoucí Centra pro rodinu Arcibiskupství pražského (www.manzelstvi.cz), konstatuje, že po narození dítěte se páru změní život – o tom není pochyb. Na zmíněném webu doporučuje, aby novopečení rodiče nepřestali spolu dál budovat partnerství, protože právě s příchodem prvního potomka se cesty muže a ženy mohou začít rozcházet.

A dále jmenuje, co dítě přináší pozitivního, ale také co narození potomka mladým manželům bere: vedle bezstarostnosti jsou to čas, svoboda, soukromí, spánek, pohoda ve vztahu, peníze nebo třeba iluze o sobě.

Odkaz na celý článek najdete na webu NTM v sekci novinek s datem 8.2.2021. Autorkou je paní Kateřina Šťastná.

Inspirace, jak tvořit jedinečná manželství

Množství kreativních nápadů a zkušeností, jak tvořit jedinečná manželství, budou lidé v rámci NTM sdílet na akcích a v prostorách místních komunit, občanských sdružení, církví, rodinných a mateřských center, s odborníky i laiky. Jejich cílem je nabídnout příležitost pro všechny páry udělat něco malého pro svůj vztah a společně oslavit hloubku a smysl manželství, které je i přes různé problémy, které se pojí snad s každým vztahem, podle průzkumů pro většinu lidí stále tím nejdůležitějším.

Tolerance, trpělivost, umění komunikace, obětavost

Kromě řady politiků podporují každý rok NTM i další osobnosti. V roce 2017 to byl Prof. MUDr. Ivo Skalský, přednosta Kardiocentra Na Homolce, který operoval například prasklou aortu spisovatele Michaela Viewega.

Spolu se svou manželkou MUDr. Marií Skalskou pro NTM shrnuli svůj recept na dobré manželství v roce 2017 takto: „Manželství je zásadní opěrný bod našeho života. Je to výzva stran tolerance, trpělivosti, umění komunikace, obětavosti. Odměnou je nepřenositelné souznění v tom, co je pro nás zásadní, bezpečí, hrdost, bezpodmínečná podpora a respekt i znásobení společných radostí a dělení společných starostí.“

Více informací o kampani a akcích je možné nalézt na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz a www.facebook.com/tydenmanzelstvi

NTM

Jak vznikla myšlenka NTM?

• „Máte-li to štěstí, že žijete v manželství, měli byste se o ně starat – a tady jsou nějaké rady jak zlepšit váš vztah, a nějaké náznaky pro organizace, které vám mohou pomoci změnit dobré manželství na skvělé.“ Těmito slovy zahájil Richard Kane v roce 1997 první NTM ve Velké Británii.

• Také v ČR začal Národní týden manželství jako iniciativa jednoho muže, předsedy o.s. Generace dr. Petra Činčaly, který se inspiroval ve Velké Británii, přizval ke spolupráci několik dobrovolníků a s nimi uskutečnil v roce 2007 první NTM v ČR.

• Kromě ČR se k iniciativě NTM připojily další země: Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Severní Irsko, Švýcarsko a USA.

NTM
Více informací o Národním týdnu manželství

Cíle Národního týden manželství

• vytvořit prostor (alespoň jeden týden v roce), kde bychom si připomněli, že spokojené manželství není samozřejmost, ale vztah, který bychom měli rozvíjet,
• motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořili důležitost manželství,
posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu systematického přístupu k rozvoji vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství,
• propagovat programy zaměřené na rozvoj manželských vztahů v České republice.

Foto: NTM

Proč vznikl Národní týden manželství

Posláním Národního týdne manželství je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny. Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru. Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, následně v roce 2007 v ČR a v současné době se připravuje v dalších 20 zemích světa.

Cíle, zapojení zemí a partneři Národního týdne manželství

Cílem akce je posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu zabývat se otázkou vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství a též motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořili důležitost manželství.

Kromě ČR se k iniciativě připojily další země, např. Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Severní Irsko, Švýcarsko, Polsko a USA.

Partnery NTM v ČR jsou Síť mateřských center, Společnost pro podporu rodiny, Etické fórum ČR, Asociace manželských poradců, nakladatelství Návrat domů, ACET, Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat, Asociace center pro rodinu a další organizace. Svou podporu iniciativě vyjádřila i Česká evangelikální aliance a Ekumenická rada církví.

Test manželství

Na škále od 1–10 (1 nejhorší, 10 nejlepší) napište číslo, které nejlépe vystihuje vaši spokojenost v manželství v následujících oblastech:

  1. Sdílené hodnoty _____
  2. Závazek a vzájemná oddanost _____
  3. Schopnost komunikovat _____
  4. Schopnost řešit konflikty _____
  5. Intimní život/Sexualita _____
  6. Duchovní život/Víra _____
  7. Nakládání s penězi _____
  8. Ocenění/Pozornost _____
  9. Životní styl _____
  10. Odpočinek _____
  11. Proces rozhodování _____
  12. Rodičovství _____
  13. Péče o domácnost a rozdělení rolí _____
  14. Zaměstnání _____
  15. Vyvážené využití času _____

Celkové skóre: _____

Protože se nejedná o test, ale spíše o mapu, kterou můžete použít k dalšímu rozhovoru, nikdo nečeká, že dosáhnete 100 %.

Pokud se vaše hodnocení u jednotlivých oblastí pohybuje mezi:

8-10 jste v této oblasti vašeho vztahu celkem spokojeni. Může to být proto, že jste celkově optimističtí a pohodoví nebo jste na svém manželství cíleně pracovali.

4-7 manželstvím tak nějak proplouváte a možná jej ani moc neřešíte nebo se vyhýbáte konfliktním tématům. Je také možné, že máte naopak vysoká očekávání a jste ve svém hodnocení spíše přísní.

1-3 jste s touto oblastí vašeho manželství docela nespokojení. Možná by stálo za to najít si s vaším partnerem čas jen ve dvou a při dobré večeři si o této oblasti popovídat.

Další cestou, jak zjistit, na jakou oblast vašeho manželství se potřebujete společně zaměřit, je srovnat svoje skóre s výsledky vašeho partnera. Pokud se vaše skóre u dané oblasti liší více než 3 body, možná by stálo za to se pobavit o tom, proč.

Pokud je celkové skóre u vás obou:

100 + můžete na sebe být pyšní, ale neusněte na vavřínech, manželství prochází různými fázemi i zkouškami.

75-99 váš vztah je v docela dobré kondici a dokážete se zaměřit na oblasti, kde můžete vaše manželství posunout dál. Tak jen do toho.

50-74 asi si toho potřebujete mezi sebou probrat víc. Nebo je jeden z vás ve vztahu mnohem méně spokojený. Je-li to tak, proč a co s tím můžete udělat?

15-49 vypadá to, že máte v manželství větší trable. Nevěšte ale hlavu, i jen fakt, že jste vyplnili náš kvíz, znamená, že jste to nevzdali a že chcete ve vašem manželství změnu. Dokud je vůle na obou stranách, je snazší udělat alespoň dílčí kroky kupředu. Nebojte se vyhledat pomoc páru, kterému důvěřujete, manželského poradce nebo si najděte kurz, kde budete mít čas otevřít témata, která jsou pro vás bolestivá nebo na ně v běžném provozu není čas. Nevzdávejte to, váš vztah za to stojí.

Test najdete v originálu zde.

Více informací o Národním týdnu manželství
© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz