Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Peníze jako svatební dar, aneb jak originálně darovat novomanželům peníze

Nevíte, jak si jednoduše říct o peníze? A nechcete dostávat zbytečné harampádí? Čtěte dál.

2023-04-30.Líbí se mi (23).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební dary/Peníze jako svatební dar, aneb jak originálně darovat novomanželům peníze

Lámete si hlavu a nevíte, jak si jednoduše říct o peníze a chcete se vyhnout nepotřebným svatebním darům? Nebo jako svatební host přemýšlíte, jak originálně darovat peníze? 4 tipy najdete na konci článku.

Zbytečným darům se dá předejít – darujte peníze

Jste snoubenci a máte strach z toho, co vám vaši svatební hosté, zejména starší generace, darují jako svatební dary? Babičky či tetičky dokážou často vymyslet opravdu velmi nepotřebné „krámy“, které se dlouhá léta pak válí v různých koutech vašeho obydlí.

Nebo jste pozváni na svatbu a chcete předejít zbytečnostem do domácnosti a leckdy i nevhodným a rádoby „vtipným“ svatebním darům? Máme pro vás několik tipů a rad.

“Zbytečným svatebním darům se dá jednoduše předejít a to darem v podobě peněz.”

Nevěsta s vlečkou a ženichem se fotí na kamenech

Peněžní svatební dary částečně novomanželům pokryjí svatební náklady nebo se za ně vydají na zaslouženou svatební cestu.

Co řeknou vaši hosté na dar v podobě peněz?

Možná se setkáte s námitky především ze strany starších jedinců, kteří vám hmotný svatební dar budou chtít darovat tak jako tak. Pro ty můžete zvolit kompromis – drobný dárek a k tomu peníze.

Nicméně většina svatebních hostů si nechá rozumně vysvětlit, že peníze jsou pro vás tím nejlepším dárkem vůbec.

Darujte peníze nebo cokoli jiného v truhle nebo krabici na peníze

Ručně vyrobená truhla

Svatební truhla v přírodním stylu, v hnědé barvě. Truhla má odklapovací víko, je ručně vyrobená a velice kvalitně zpracovaná.

Hodí se skvěle na svatební přání i na peníze. Má rozměry 30 x 20 x 23 cm a vyrábí se v České republice.

Svatební truhla na přání a peníze hnědá přírodní, rozměr 30x20x23cm

Svatební truhla na přání a peníze hnědá přírodní, rozměr 30x20x23cm

Krabice na přání a peníze

Krásná svatební krabice s jemným motivem lučních kvítků na svatební blahopřání a peněžní dary od svatebčanů.

Krabička je s víkem a otvorem pro obálky a je vyrobena z vysoce kvalitního, silného papíru. Velikost je 20 x 20 x 20 cm.

Krásná svatební krabice na peníze a dárky s jemným motivem lučních kvítků

Krásná svatební krabice na peníze a dárky s jemným motivem lučních kvítků

Dřevěné truhličky a pokladničky na peníze i přání

Dřevěné truhly, boxy, či pokladničky na které lze vypálit vlastní text, obrázek či motiv podle vašeho přání. Vyrábějí se z kvalitního masivního dřeva a jsou zdravotně nezávadné.

Zobrazit všechny dřevěné krabičky, truhly a truhličky

Můžete darovat např. lampiony nebo poukaz na zážitek

Pokud se vám z jakéhokoli důvodu nechce darovat jako svatební dar peníze, zvolte jako dárek svatební poukaz na originální zážitek pro 2. Podívejte se na nápady po pravé straně na této stránce.

Lampiony

Lampiony štěstí jako zábava na svatbu

Darujte novomanželům štěstí a zároveň si užijte krásnou svatební zábavu ve formě vypouštění lampionů. Vypouštění více lampionu najednou vytvoří neopakovatelnou romantickou atmosféru.

Koupit lampiony různých tvarů a barev v e-shopu >>>

Zážitek

Darujte novomanželům zážitek

Buďte originální a novomanželům darujte místo peněz nezapomenutelný zážitek.

Koupit poukaz na zážitek můžete zde >>>

Jak si o peněžní svatební dar říct? Ideálně veršem.

Říct „Dejte nám peníze“ není asi úplně to nejvhodnější řešení, zvlášť když se všemi hosty před svatbou zajisté nebudete mluvit. Jaký je váš preferovaný svatební dar? To je nejlepší sdělit hostům již při oznámení svatby – formou svatebního oznámení.

Jednoduchým a elegantním řešením je přiložit kartičku k obálce svatebního oznámení nebo zaslat vašim hostům seznam svatebních darů (kde budou zadány i bankovky v požadované hodnotě). Na kartičku ke svatebnímu oznámení můžete napsat:

„Nelamte si hlavu se svatebním darem,
stejně by zatím zůstal ležet ladem,
pomozte raději finančním příspěvkem,
ať na líbánky vyrazit můžem.“ 

„Potíže se svatebními dary za vás hravě vyřeší Němcová, Destinová, příp. tatíček Masaryk.“ 

Pokladničky nevěsta a ženich

Svatební pokladničky či kasičky pro darování mincí

Schovejte svatební dar v podobě peněz do prasátek. Vtipně pojaté kasičky pro novomanžele – prasátka, která mají společný otvor pro vhazování mincí i společný vnitřní prostor.

Velké spodní prasátko na velké společné sny a menší vrchní na malé sny. Rozdělení společně nastřádaných peněz v manželství bude jasné.

Svatební pokladnička prasátka na malé i velké sny

Svatební pokladnička prasátka na malé i velké sny

Svatební truhličky pro darování bankovek i na přáníčka

Také tyto pokladničky či truhličky dobře ukryjí peněžní svatební dar. Vyberte si z několika desítek různých pokladniček s otvorem na peníze i bez s různými motivy, barvami, rozměry a tvary.

Svatební pokladnička
Koupit zdobenou pokladničku (na výběr mnoho variant)

4 tipy, jak originálně darovat novomanželům peníze

1. Origami – bankovky složte do tvaru květiny, srdce nebo do tvaru rybiček, které přivažte je do malého akvária. Z bankovek můžete také vytvořit motýlky a zapíchnout je do květiny.

Video Jitky Nováčkové, jak složit origami z bankovek

Sami hravě podle videonávodu zvládnete: fialové srdíčko z tisícovky, modrého panáčka s kravatou z dvacetieurovky, růžové šaty z desetieurovky. Tak se do toho dejte! Časy: ihned srdíčko, 7min:32s panáček, 13min:56s šaty.

2. Truhla s „pokladem“ – do truhly dejte papírové peníze i kovové mince a smíchejte je s čokoládovými penízky.

Dřevěná truhlička původně na víno, kterou můžete použít jako originální svatební peněžní dárek. Případně můžete koupit 2ks a do druhé krabičky dejte 1 lahev s vínem o objemu 0,75l. Vnitřní rozměr krabice je 365 x 95 x 95 mm. Materiál: opalované dřevo, panty a uzávěr je z kůže.

Dřevěná truhla na peníze 365 x 95 x 95 mm

Dřevěná truhla na peníze 365 x 95 x 95 mm

3. Vložte peníze do oříšků – opatrně rozpulte vlašské oříšky, vyčistěte je, vložte do nich složené bankovky a mince a oříšky zalepte vteřinovým lepidlem.

Peníze jako svatební dar ukryté ve vlašských oříšcích

Peníze jako svatební dar ukryté ve vlašských oříšcích

Oříšků použijte 20, 30 nebo i více a peníze vložte pouze do některých. Úkolem novomanželů bude hledat v oříšcích „překvapení“.

V některých skořápkách nechte původní náplně – tedy oříšky, některé mohou být prázdné. Do některých můžete vložit např. vzkazy nebo úkoly. Nakonec oříšky natřete zlatou nebo stříbrnou barvou.

Oříšky podávejte stylově ve vkusném košíčku nebo v krabičce. Vlašské ořechy nemusíte nutně kupovat v obchodě. Nasbírejte si je na podzim na procházce nebo je seženete celoročně od lidí na inzerát – třeba na sbazar.cz zde.

Dřevěný košíček ve tvaru srdce

Na oříšky se hodí tento přírodní košíček ve tvaru srdce

4. Fotoalbum na papírové bankovky – místo fotek do fotoalba můžete novomanželům vložit peníze i svatební blahopřání

Do fotoalba vložte na každou stránku jednu bankovku, např. 20ks stokorunových bankovek. Nebo můžete namíchat stokoruny, dvousetkoruny a pětistovky jak je libo. Vzhled tohoto fotoalba je klasický a nadčasový. Jeho přednosti ocení lidé, kteří se kloní spíše k tradici, která nepodléhá svatebním módním vlnám. Má čtvercové rozměry 24x24cm a obsahuje 20 listů (40 stran) bílé barvy.

Fotoalbum vhodné na peníze jako svatební dar

Fotoalbum vhodné na peníze jako svatební dar

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz