Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatba za starých časů 5.díl – Svatební noc a loučení

2009-06-30.Líbí se mi (0).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Zajímavosti o svatbě/Svatba za starých časů 5.díl – Svatební noc a loučení

Po půlnoci odešla nevěsta v průvodu tlampače a některých družiček nebo i hostů se ženichem domů, zatímco ostatní svatebčané slavili.

Někde nedovolovali hosté ženichovi a nevěstě odejít domů, bedlivě je chránili a vyprovázeli je až ráno za doprovodu hudby.

Některý z hostů se někdy dozvěděl, kde je postel novomanželů a upravil jí tak, aby se snadno rozsypala. Druhého dne ráno navštívili všichni novomanžele a našli-li postel rozsypanou, sklidili novomanželé veliký posměch.
Také ráno přicházela chasa s hudbou vzbudit nevěstu. Potom chodili po celé dopoledne od domu k domu a vyhrávali až do oběda. Na ten pak zamířili do domu nevěsty.

Po obědě nastala doba loučení. Ženichovi vozy přijely pro nevěstu i pro její výbavu. Mezitím, co se nevěsta loučila s rodiči, nakládali mládenci celou výbavu na vůz.

Poté vystoupil se slavnostní řečí tlampač, který všem oznámil, že novomanželé začínají žít samostatný život. Novomanželé poklekli před rodiči, kteří v pláči udělili oběma požehnání a zároveň prosili ženicha, aby nevěstě neubližoval, ale zůstal s ní v lásce a věrnosti až do smrti.

Koně byli ozdobeni stuhami a rozmarýnou. Když bylo vše naloženo, usedlo se na vozy. Na prvním voze, ozdobeného praporcem, seděli hudebníci, mládenci a ženich s tlampačem. Na druhém otcové s ostatními muži, na třetím pak seděly matky a uprostřed nejvýše na peřinách bába s přeslicí v ruce. Ve čtvrtém voze seděla nevěsta s družičkami.
Když bylo vše připraveno, podal hospodář vozkovi pivo v novém hrnku. Vozka ho vypil naráz a posilněn pivem, třískl hrnkem o vůz, práskl do koní a ujížděl tryskem ze dvora. Za hraní hudby a všeobecného rámusu zpívali všichni, poskakovali na voze a mávali šátky.

Před vsí, ve které bydlí ženich, vozka třikrát otočil vůz, aby nevěsta nenašla zpáteční cestu domu.

Autor: České Tradice

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz