Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatba s kouzlem starodávného venkova!

Skanzen v Přerově nad Labem založil na počátku 20. století tehdejší majitel zámku, arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský, cestovatel a etnograf. Byla to tehdy jedna chalupa, rumpálová studna a dřevěná zvonička, ale můžeme jej právem považovat za první regionální národopisné muzeum ve střední Evropě. Od té doby se Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem mnohonásobně rozrostlo v krásný velký areál v podzámčí, ale nejsou to jen staré chalupy a špejchary, ale také spousta zeleně, ovocných stromů, voňavých bylin nebo kvetoucích růží. Všiml si toho také místní učitel a se svou snoubenkou se rozhodl pod vzrostlým ořešákem vedle chalupy z Dymokur uzavřít sňatek.

První svatba ve skanzenu

„Svatbu jsme tu ještě neměli,“ podivoval se nad nápadem snoubenců ředitel Polabského muzea, Jan Vinduška, „ale pravdou je, že pro svatbu pod širým nebem je to nejhezčí místo v okolí.“ Venku bylo dopoledne horko a strom spolu se starou školou a Bednárnou vytvářeli během obřadu příjemný stín. Na zápraží chalupy seděla a hrála kytaristka a nevěsta v doprovodu svého otce scházela po schodech od Bednárny k improvizovanému „oltáři“ pod ořechem.

Skanzen v Přerově

Svatba ve švestkovém sadu nebo v Bednárně

Původně mladý pár plánoval obřad v dolní části skanzenu ve švestkovém sadu, ale do sadu praží v horký letní den dopoledne slunce, proto nakonec zvítězila varianta pod Bednárnou, ve stínu stromu. „Švestkový sad by byl krásný na podzim, to je naopak slunce příjemné a tam svítí celý den,“ radila paní z pokladny. Měli připravenou také variantu pro případ špatného počasí. Obřad by proběhl v Bednárně, jejíž prostor lze malinko přestavět a vejde se sem pak asi 50 lidí. Obec Přerov nad Labem nemá žádný větší reprezentativní prostor a rádi Bednárnu využívají k vítání občánků. Během roku tu můžeme narazit také na různé řemeslníky a umělce.

Svatba ve švestkovém sadu

Mnozí svatebčané využili nabídku k bezplatné prohlídce a po slavnostním obědě v místním hostinci (přestavěném v starobylém venkovském stylu) si přišli prohlédnout také interiéry chalup.

Text: Jolana Boháčková, foto: Jan Murdych

Polabské muzeum

www.polabskemuzeum.cz

  • Skanzen v Přerově

    Skanzen v Přerově

  • Svatba ve švestkovém sadu

    Svatba ve švestkovém sadu

  • Svatba ve skanzenu

  • Svatba ve skanzenu

  • Svatba ve skanzenu

  • Svatba ve skanzenu

  • Svatba ve skanzenu

  • Svatba ve skanzenu

    Svatba ve skanzenu

  1. Skanzen v Přerově
  2. Svatba ve švestkovém sadu
  3. Svatba ve skanzenu
© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz