Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Blíží se Národní týden manželství

Národní týden manželství je připomenutí manželským párům, aby aspoň jednou za rok věnovaly více pozornosti svému vztahu.

2016-02-05.Líbí se mi (0).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební akce/Blíží se Národní týden manželství

Národní týden manželství je připomenutí manželským párům, aby aspoň jednou za rok věnovaly více pozornosti svému vztahu.

„Manželství je víc než kus papíru.“

…to je motto letošního ročníku Národního týdne manželství

10. ročník NTM začne opět ve valentýnském týdnu

Další ročník bude zaměřen na to, jak budovat vztahy, které vydrží. Celý týden, během něhož budou opět probíhat desítky akcí s tématem rozvoje manželství, začne 8. února 2016.

Během NTM opět v celé České republice proběhnou desítky akcí, kde si mohou páry připomenout, co pro ně manželství a hlavně jejich protějšky znamenají.

Národní týden manželství

Manželství není jen kus papíru

Je-li manželství jen kusem papíru, proč se lidé tolik bojí do něj vstupovat? Jde-li o tak bezvýznamný krok, proč ho neudělat? Lidé nevstupují do manželství naopak právě proto, že jde o něco důležitého, o závazek k druhému, který činíme před svými rodinami a přáteli. Veřejně tak deklarujeme, že nejsme jen „přátelé s benefity“, ale že je naše láska natolik velká, že jsme ochotní k závazku vůči druhému.„, řekl k tématu NTM jeho koordinátor Petr Adame.


NTM je iniciativou která spojuje celou škálu organizací, jednotlivců, odborníků, měst i církví, které již v minulých letech na oslavu manželství a pro jeho podporu zorganizovali stovky akcí po celé České republice.


„Říct, že je možné prožít šťastné manželství s jedním člověkem až do smrti, zní dnes většině lidí jako pohádka nebo nesmysl. V některých to vzbuzuje dokonce pocit nudy nebo trestu.

Kalendář akcí

Kalendář akcí Národního týdne manželství

Podívejte se na všechny akce, které se v rámci Národního týdne manželství konají. Ve skoro každém kraji je to alespoň jedna akce, na kterou půjdete vy?

Kalendář akcí více »

Když se ale díváte na manžele, kteří svou cestu životem dokončili spolu, aniž by se odcizili, má to svou sílu a krásu, po které ve skutečnosti mnozí lidé touží. Štěstí, které z těchto párů vyzařuje, je spíše hlubší radosti po mnoha přestálých bouřích, které se nevyhnou nikomu.

Důvěra, závazek a vášeň

Manželství podpisem papíru teprve začíná a žádný papír samozřejmě sám o sobě nezaručí jeho štěstí. Oddací list je ale symbolem něčeho víc. Vztahová poradkyně, tajemnice NTM a autorka knihy Hlavu vzhůru, rodiče Milena Mikulková shrnula tři hodnoty, které mohou být pro páry během NTM inspirací a tématem k zamyšlení a které jsou klíčové pro každé spokojené manželství:

  • Důvěra – poskytuje partnerům prostor pro sdílení a nejniternější i nejintimnější prožívání toho druhého, které vede k vzájemnému poznání. Je sycena komunikací, oddaností, nasloucháním, emočním bezpečím a pochopením.
  • Závazek – je projevem vůle a rozumu, ale hlavně ukazuje na to, každý vztah je svým způsobem rozhodnutí. Upevňuje se úctou a respektem, věnovaným časem a pozorností.
  • Vášeň – dodává vztahům šťávu a energii. Vášeň se rozdmýchává společnými zážitky, intimitou a oboustrannou sexuální rozkoší.

Více informací o kampani a akcích je možné nalézt na stránkách www.tydenmanzelstvi.cz a www.facebook.com/tydenmanzelstvi

NTM

Proč vznikl Národní týden manželství

Posláním Národního týdne manželství je připomenout si alespoň jednou za rok rozmanitost a krásu manželství jako základu života rodiny. Je zastřešující iniciativou pro nejrůznější celostátní i místní aktivity v týdnu Valentýna zaměřené na praktický rozvoj manželství a podporu jeho hodnoty ve veřejném a politickém prostoru. Národní týden manželství vznikl v roce 1996 ve Velké Británii, následně v roce 2007 v ČR a v současné době se připravuje v dalších 26 zemích světa.

Jak vznikla myšlenka NTM?

• „Máte-li to štěstí, že žijete v manželství, měli byste se o ně starat – a tady jsou nějaké rady jak zlepšit váš vztah, a nějaké náznaky pro organizace, které vám mohou pomoci změnit dobré manželství na skvělé.“ Těmito slovy zahájil Richard Kane v roce 1997 první NTM ve Velké Británii.

• Také v ČR začal Národní týden manželství jako iniciativa jednoho muže, předsedy o.s. Generace dr. Petra Činčaly, který se inspiroval ve Velké Británii, přizval ke spolupráci několik dobrovolníků a s nimi uskutečnil v roce 2007 první NTM v ČR.

• Kromě ČR se k iniciativě NTM připojily další země: Austrálie, Belgie, Irská republika, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Rumunsko, Slovensko, Severní Irsko, Švýcarsko a USA.

NTM

Cíle Národního týden manželství

• vytvořit prostor (alespoň jeden týden v roce), kde bychom si připomněli, že spokojené manželství není samozřejmost, ale vztah, který bychom měli rozvíjet,

• motivovat laickou a odbornou veřejnost, média i veřejně známé osobnosti, aby alespoň jednou za rok podpořili důležitost manželství,

posílit vztahy v manželství a zvýraznit potřebu systematického přístupu k rozvoji vztahových dovedností jako předpokladů dobrého manželství,

• propagovat programy zaměřené na rozvoj manželských vztahů v České republice.

Foto: NTM


Každý ročník má své motto

2007: Dobré manželství není samozřejmost
2008: Láska v dobrém i zlém
2009: Sliby nejsou chyby
2010: V bohatství i chudobě
2011: Věrnost není slabost
2012: Rozumíme si? Cesty k lepší komunikaci v manželství.
2013: Manželství je umění
2014: Ohromné maličkosti: malé kroky k velkým vztahům
2015: Štastně až do smrti? Není to jen pohádka?
2016: Manželství je více než kus papíru

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz