Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

V kostele lze uzavřít nejen církevní sňatek, ale i sňatek občanský.

V České republice se stále více rozmáhá trend míti církevní svatbu. Také jste snili o svatbě v nádherném kostele? Málokterý pár si však uvědomuje, že svatbu v kostele mají možnost uspořádat pouze snoubenci, kteří vyznávají danou víru a alespoň jeden z nich je pokřtěn.

Církevní sňatky u nás

Téměř jedna čtvrtina Čechů je věřících. Nejvíce je u nás věřících hlásících se k římskokatolické církvi. Roste však počet věřících, kteří se hlásí k jiné víře, než katolíci. Zajímavé je, že mnoho Čechů jsou takzvaní „něcáci“ – věří v něco vyššího, co nemá tvář boha, třeba v lásku.

“Svatba v kostele přináší nezapomenutelný duchovní zážitek, kdy svou lásku zpečetíte před samotným Bohem.”

Náležistosti pro církevní sňatek

Každý církevní sňatek musí splňovat náležistosti, které se liší podle církve. Katolická církev si klade tyto podmínky:

  • alespoň jeden ze snoubenců musí být pokřtěný a mít křestní list
  • pro oba dva by se mělo jednat o první sňatek
  • zaplacení nákladů spojených s obřadem
  • přijmutí pravidel a zásad církve (nerozlučitelnost snatku, výchova dětí ve víře, modlení, at.)

Pokud jste jako malé děti pokřtěni nebyli, nezoufejte. Časté je křtění dospělých lidí, kteří díky tomu církevní obřad následně uspořádat mohou. Mnoho církví také požaduje absolvovat přípravu na manželství. Tento kurz vede kněz se zkušeným manželským párem.

Novomanželé

Foto: Archiv Svět svateb

Svatba v kostele

Místo obřadu se nejčastěji odvíjí od volby oddávajícího. Pokud nepatříte k praktikujícím věřícím a navštěvujete svoji farnost, můžete udělat výběr obrácený. Naše rodná zem se pyšní mnoha sty kostely s rozdílnou církví. Myslete na to, že i kostel musíte včas rezervovat.

Nejdříve svatba na úřadě, později požehnání od Boha

V případě, že už jste oddáni byli, nestačí vám pouze civilní sňatek a chtěli byste svou lásku stvrdit před Bohem, je možné uspořádat obřad, ve kterém dojde k tzv. kněžskému požehnání.

Právní ponaučení na závěr

Straší vás známí, že sňatek nebude plnohodnotný a bude nutné se oddat před matrikářkou? V tomto případě vás uklidníme, jelikož církevní svatba má dle českého zákona stejnou hodnotu jako sňatek civilní.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz