Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Jak vypadají svatby v exotických zemích?

Sedmero šatů, ohnivé rituály i zdobená kimona. Každá země má své svatební rituály. Přečtěte si o nich víc.

2017-01-02.Líbí se mi (0).Komentářů: 0

Sedmero šatů, ohnivé rituály i zdobená kimona.

Tradice a zvyky českých a slovenských svateb jsou nám vše dobře známé. Novomanželům rozbíjíme talíř, protože střepy přináší štěstí a vypouštění holoubků symbolizuje začátek společné cesty. Samozřejmostí je tradiční novomanželský tanec, bílé šaty nevěsty a několik družiček, kterým nevěsta hází kytici s očekáváním, že se jedna z nich do roka vdá. Umíte si ale představit, jak svatbu slaví v exotických zemích?

V Číně během svatebního dne nevěsta vystřídá 7 šatů

V čínské kultuře kladou velký důraz na samotné datum svatby. Číslům přisuzují velký vliv, a proto na svatbu čekají klidně i několik měsíců. Pro svatbu je v Číně příznivá jednička, která znamená štěstí, lásku a hojnost. Nejlépe pokud se v datu opakuje vícekrát. Naopak nepříznivým číslem je čtyřka, jež symbolizuje smrt.

“Červená barva patří v Číně výhradně nevěstě.”

Kromě vhodného výběru data svatby hraje velký důraz zdobení novomanželů. Nevěsta s ženichem nosí ozdobné čelenky a nejrůznější šperky. Samotnou třešničkou je výběr šatů, kterých nevěsta během svatebního dne podle zvyků vystřídá rovnou sedm. Odlišnost tkví také v samotné barvě šatů nevěsty, mezi kterými převládá zlatá a červená. Budete-li pozváni na čínskou svatbu, pečlivě si vybírejte barvu svých šatů. Podobně jako u nás je zapovězeno přijít v roli hosta na svatbu v bílých šatech, pak i v Číně je neomluvitelným prohřeškem přijít na svatbu v červených šatech.

Orientální nevěsty zdobí po těle malováním

Zdobení má velký vliv také na egyptské svatbě. Kromě nádherně zdobených šatů, které bývají posety stovkami křišťálových kamínků, jsou orientální nevěsty několik hodin zdobeny henou. Ženy nevěstě na kůži malují ozdobné orientální motivy a velkou péči věnují kosmetice a úpravě vlasů. Egyptská svatba se celkově nese v honosném duchu a k typickým svatebním darům patří zlaté šperky, hodinky a řetízky, které se odkládají do velkého proutěného koše.

Indická svatba

Foto: Indická svatba (zdroj: WITT International)

Indické svatbě vládnou ohnivé rituály

Během hinduistické svatby si naopak nepotrpí na úřední formality. Svatba není hlášena nikde na úřadech a ani není nutné manželství stvrdit podpisem. Důkazem sňatku je pouze fotografie novomanželů a potvrzení svědka.

Místo formalit hrají v Indii nezastupitelnou roli rituální ohně. Nevěstu k ženichovi navíc podle společenského postavení, vzdělání a platu vybírají rodiče. Zajímavostí je skutečnost, že během svatby novomanželé několik hodin sedí na vyvýšeném pódiu z důvodu, aby si je každý host mohl důkladně prohlédnout. Detailní popis průběhu svatby v Indii si můžete přečíst v tomto článku.

V Japonsku místo šatů oblékají zdobená kimona

Stejně jako v Indii, pak i v Japonsku kladou důraz na hodnotu tradic. Páry jsou oddány dle své vlastní vůle, tudíž jim partnera nevybírá rodina. Během svatby jsou ale novomanželé oblečení do honosných kimon s nebývale bohatou výzdobou. Tato tradice je ovšem záležitostí zvyků. Mnoho mladých Japonců volí běžné svatby podobné těm v západních zemích.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz