Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatební hostina, její tradice a pravidla

Máte starosti s přípravou svatební hostiny a nevíte si rady? Nezoufejte, máme pro vás pár užitečných rad, tradic, pravidel a doporučení.

2023-07-26.Líbí se mi (9).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební hostina/Svatební hostina, její tradice a pravidla

Máte starosti s přípravou svatební hostiny, nevíte si rady? Nezoufejte, máme pro vás pár užitečných rad, které vám pomohou připravit svatební hostinu bez sebemenší chybičky.

Znáte tuto starou tradici ohledně svatební hostiny?

Jedna stará tradice říká, že sňatek nelze považovat za závazný, dokud spolu novomanželé nepojedí. Za hostitele bývá považována rodina nevěsty. Avšak o náklady se dělí obě rodiny, tak že rodina nevěsty hradí jídlo a rodina ženicha nápoje.

Pravidla pro zasedací pořádek

Na pravé straně od nevěsty sedí rodiče ženicha a na levé od ženicha rodiče nevěsty. Ostatní svatební hosté jsou rozsazeni dle stáří, postavení a příbuzenského poměru.


Pamatujte, že místo v čele svatební tabule je vždy vyhrazeno pro novomanžele.


Elegantní svatební tabule prostřená v růžovo bílých barvách

Foto: Archiv Svět svateb

Pravidlo velmi opomíjené

A teď jedno velmi opomíjené pravidlo: Novomanželé přicházejí ke svatebnímu stolu až tehdy, když jsou u tabule přítomni všichni svatební hosté.

Doporučujeme

  • Svatební menu sestavíte s šéfkuchařem – Hotel Troja
  • Cateringové společnosti pro vaši svatbu – rychle a snadno na Caterings.cz

Harmonogram svatební hostiny

Svatební hostinu zahajuje přípitek a svatební proslov ženicha. Připíjí se zpravidla šampaňským. Po přípitku ženich poděkuje za projevené blahopřání a nevěsta popřeje hostům dobrou chuť.

  • Svatební přípitek s poděkováním, příp. i s proslovem ženicha
  • Předkrm
  • Slavnostní řeč otce nevěsty
  • Polévka
  • Slavností řeč otce ženicha
  • Přinesení svatebního dortu
  • Hlavní chod
  • Káva, čaj
  • Krájení a podávání svatebního dortu

Nezapomeňte na svatební proslovy. Mrkněte na článek Svatební proslovy, kdo a kdy je pronáší.


Mezi prvním a druhým chodem oběda pronáší svatební proslov otec nevěsty. Mezi druhým a třetím chodem oběda pronese svou řeč otec ženicha. Dále už si jen všichni užívají svatebního veselí.

Elegantní svatební tabule s kyticí a bílými potahy na židlích

Foto: Archiv Svět svateb

Svatební hostina či raut?

Servírované menu je zpravidla podáváno o třech chodech, případně o čtyřech (pokud se podává i dezert).

Svatební menu se hodí jak pro velké, tak malé svatební hostiny. Nicméně při velkých svatebních hostinách se doporučuje zvolit dvě variace menu, aby si mohli hosté vybrat. Ovšem preferovanou variantu je třeba znát již předem, aby nedocházelo k přebytku či nedostatku jednotlivých variant.

Svatební rauty jsou kombinací různých studených předkrmů, salátů a několika variací hlavních chodů. Sladké i slané pokrmy. Vybere si tak opravdu každý gurmán.

Myslete předem na dietáře, alergiky a „kytkožrouty“

Myslete na ně a budou vám vděční. 🙂 Ač je to k nevíře, polovina populace drží více či méně nějakou dietu, častokrát jsou lidé alergičtí na nějaký pokrm nebo ingredienci a světe, div se, stále přibývá i tzv. „kytkožroutů“ (vegetariáni, vegani, frutariáni, semivegetariáni, lakto či lakto-ovo vegetariáni či pesco-vegetariáni). Pokud chcete vědět, co vlastně různí „kytkožrouti“ jedí či nejedí, podívejte se na web Zdravě.cz.

Doporučujeme: Zámecký catering ve stylu šlechtické elity

Malý raut nebo svatební hostina?

Vyberte si svatební catering od malého rautu po velkou svatební hostinu. Počet hostů nerozhoduje, záleží hlavně na Vašich přáních. Vyberte si osvědčené a krásné prostory, nechte si poradit s výběrem chutného menu, rozmyslete výzdobu a zábavný program.


Je libo zámek, párty stan v přírodě nebo soukromí u vlastního jezera?

4 nádherné zámky – výsadou a předností Zámecké cateringové společnosti je pořádání hostin a společenských událostí v překrásných prostorách čtyř východočeských zámků.

Zjistit více o Zámeckém cateringu

Užitečné rady při plánování svatební hostiny nejen na zámcích

Doporučujeme: Zámeček Větruše s hotelem a restaurantem

Hledáte-li svatební místo, kde se s pečlivostí postarají o všechny detaily vašeho jedinečného dne, navštivte zámeček Větruše. Budete mít k dispozici nadstandartní restaurační a hotelové služby, včetně wellness (sauny, vířivky, masáže) a fitness.

Foto: Hotel & restaurant Větruše ****

Na Větruši je možné téměř všechno. Personál, který se o Větruši stará, je připraven vás hýčkat. Nebojte se vyslovit jakékoli přání. Součástí celého komplexu Větruše je hotel s restaurací a vyhlídkovou terasou. V budově najdete taneční sál určený pro svatební hostiny a salónky, které budete mít k dispozici.

Přejít na stránky Hotel & restaurant Větruše ****

Doporučujeme: Nabídky cateringových společností přehledně na Caterings.cz

Na caterings.cz najdete všechno pěkně pohromadě na jednom místě. Na základě několika vstupních informací si v okamžiku vyfiltrujete nejvhodnější cateringové společnosti pro vaši svatbu.

U každé nabídky naleznete cenu, podrobné informace o firmě, fotky chodů i reference ostatních zákazníků. Vybranou společnost lze prostřednictvím webu Caterings.cz nezávazně poptat. Při zadání poptávky uvedete jen datum události, místo, kde bude probíhat a počet hostů. Je to rychlé a snadné.

Foto: Caterings.cz

Zobrazit nejpopulárnější cateringy na svatbu na Caterings.cz

Doporučujeme: Svatební hostina s výhledem na Prahu v Hotelu Troja

Hotel Troja naleznete na Praze 8 v Troji. Moderní hotel s romantickým výhledem na Prahu je skvělým místem pro uspořádání nejen svatebního obřadu v krásném prostředí. Svatební hostinu budete mít v salonku Panorama s krásným výhledem na Prahu, v zimní zahradě s výhledem do zeleně nebo v prostorách stylové restaurace.

Zobrazit fotogalerii Hotelu Troja

Hotel Troja nabízí klasickou svatební hostinu s tradičním menu, také ale netradiční modernější variantu svatební hostiny. Vybrat si můžete z bohaté nabídky, kterou připraví dle vašich představ.

Foto: Hotel Troja

Doporučujeme: Tradiční česká svatba v Restauraci Na Statku Jevany (pouze svatby v týdnu po-pá)

Restaurace Na Statku Jevany je nově zrekonstruovaný statek, který se nachází kousek od Prahy v Jevanech. Celé místo je zrekonstuováno v selkém duchu a je perfektní pro uspořádání tradiční svatby na jednom místě.

Více o selské svatbě v Restauraci Na Statku

Svatební obřad pro vás bude připraven na zahradě, na zámku nebo na břehu rybníka. Nevíte si rady se svatební hostinou? Nevadí, se sestavením svatebního menu nebo rautu vám v restauraci rádi pomohou. Na výběr budete mít jak z české klasiky, tak i z mezinárodní kuchyně. Další výhodou tohoto místa je ubytování vašich svatebních hostů přímo na statku.

Foto: Restaurace Na Statku Jevany

Článek, který vás svatebně vzdělá

Svatební přípitek - co by měl a naopak neměl obsahovat

2022-08-17.Svatební rady a tipy
© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz