Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatba v květnu - prokletí nebo pověra?

O svatbě v květnu se traduje mnoho pověr. Je ale třeba jim věnovat pozornost? Přečtěte si náš článek.

2023-03-01.Líbí se mi (11).Komentářů: 0

Obecně se o svatbě v květnu traduje mnoho pověr. Je ale třeba jim věnovat pozornost?

V květnu už se pověr bát nemusíme

O svatbě v květnu se traduje mnoho pověr, které jste už zajisté slyšeli, pokud jste se o májové svatbě ba jenom zmínili: „Svatba v máji, do roka máry“ případně „nevěsta na máry“.

Tyto pověry možná platily v 18. století, v době, kdy se traduje jejich vznik, ale už určitě neplatí dnes. Těhotné ženy už nemusí pracovat na polích a nehrozí tak riziko potratu, stejně jako miminka počaté těsně po svatbě se nenarodí v době, kdy je po zimě nejméně zásob jídla.

Květen je měsícem zamilovaných

Květen je měsícem lásky a zamilovaných, je odstartován polibkem pod rozkvetlou třešní – tradičním prvním májem. Vždyť už i Karel Hynek Mácha o tom veršoval v Máji: „Byl pozdní večer – první máj, večerní máj – byl lásky čas“. Květnová atmosféra je přímo ideální pro pořádání svateb.

Jaro je v květnu již v plném proudu, plné barev, příroda kvete a sladce voní, slunce svítí a přes den už je teploučko. Tedy, jak který rok. Někdy i na začátku května může ještě zasněžit. 🙂 Takže na to pozor…

“Svatba v květnu je symbolická, zapomeňte na pověry! Ale připravte se na námitky svého okolí.”

Uvažujete-li o svatbě v květnu, mohlo by vás zajímat:

Svatební kalendář

plánování svatby

Podmínky, informace a pravidla, jak uzavřít manželství

manželství

Svatební rozpočet má hlavní a vedlejší položky

plánování svatby

Chcete svatební web jednoduše a rychle?

plánování svatby

Svatba v květnu má spoustu výhod

Tou nejzásadnější výhodou je asi to, že i velmi oblíbená svatební místa bývají v květnu volná, stejně jsou na tom nejlepší modely svatební šatů, fotografové, kapely a další dodavatelé svatebních služeb.

V květnu se vyhnete svatbám, které často probíhají jako „na běžícím pásu“. V praxi by to znamenalo půl hodinový obřad a šmitec.  „Honem,  honem… tady nemůžete takhle postávat…“ a jde na řadu další svatba.

Svatební pár v přírodě a v objetí na lavičce

Foto: Archiv Svět svateb

V podnicích se vám budou při májové svatbě více věnovat, na organizaci budou mít mnohem více času a prostoru. S tím souvisí i to, že květen ještě stále nespadá do svatební sezony, a proto vám na většině míst dají i lepší ceny.

Květnové počasí je stálejší a teplejší než to časně jarní. A oproti letnímu, se zase nebudete v šatech potit, zatímco fotografie budou plné slunce.

“V květnu budete mít fotografie plné slunce, ale nebude vám takové horko, jako v letních měsících.”

A jak by taková májová svatba mohla vypadat?

Představte si nevěstu oděnou ve skvostných bílých šatech s ženichem po svém boku a v pozadí jasně zelené stromy s úžasnými květy.

Nevěsta a ženich - jarní svatba v zámeckém parku

Foto: Archiv Svět svateb

Svatební kytice svázaná z jarních květin, jako například ze zářivě barevných tulipánů, bílých konvalinek nebo pivoněk, bude působit svěže a dekorace ze stejných květin rozjasní celou svatbu. Panečku, to budou svatební fotografie!

Svatební pár v přírodě, nevěsta s kyticí pivoněk

Foto: Archiv Svět svateb

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz