Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Bydlení pro novomanžele. Podle čeho se rozhodnout o svém domově?

Novomanželé zpravidla pořizují pro rodinný život nové bydlení. Otázka je, zda začít společnou cestu životem v bytě nebo v rodinném domě.

2023-11-15.Líbí se mi (3).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební rady a tipy/Bydlení pro novomanžele. Podle čeho se rozhodnout o svém domově?

Ačkoli spolu v dnešní době často minimálně na zkoušku žijí páry již před svatbou, obvykle jde o bydlení, které manželskému životu nevyhovuje. Proto si novomanželé zpravidla pořizují pro klasický rodinný život bydlení nové. Podle čeho vybírat?

Dům nebo byt? Záleží i na rozpočtu

Pravděpodobně první otázkou, kterou si budou muset novomanželé vyjasnit je, zda chtějí společnou cestu životem zahájit v bytě nebo v rodinném domě. V první řadě jde vždy o osobní preference. Ačkoli je rodinný dům se zahradou v dnešní společnosti často prezentován jako něco, po čem by měl každý snít, realita může být odlišná.

Rodinný dům nepochybně nabízí spoustu výhod, ale nese s sebou i mnohé nevýhody. Byt je například zpravidla jednodušší na údržbu i úklid. Opomenout nesmíme ani výdajovou stránku věci. Dům je výrazně nákladnější nejen co se týče jeho výstavby či koupě, ale i co se týče vytápění nebo pojištění majetku (na kterém byste mimochodem nikdy neměli šetřit, a ať už se rozhodně pro dům či byt, nezapomeňte si nemovitost pojistit). Prakticky všechny pravidelné výdaje bývají v rodinných domech ve srovnání s bytem vyšší.

Bydlení pro novomanžele, pohled do místnosti

“Rodinný dům nepochybně nabízí spoustu výhod, ale nese s sebou i mnohé nevýhody. Byt je například zpravidla jednodušší na údržbu i úklid.“

Očekává se, že půjdete do vlastního. Je to ale nutné?

V České republice je investice do vlastního bydlení něčím, co se po svatbě takřka očekává. Jde o jeden ze způsobů, jak se zajistit na důchod. Kdo bydlí ve vlastním, má v důchodovém věku výrazně nižší náklady oproti těm, kteří bydlí v nájmu.

Je skutečně nutné se hned po svatbě hnát do vlastního? Tím spíš, pokud patříte k mladším párům po 20. roce života a chcete si i po svatbě zachovat určitou volnost. Hypoteční úvěr čerpaný na 30 let vám volnost do značné míry sebere.

Jestli se ještě nechcete usadit a teprve zvažujete, kde zapustíte kořeny. Není chybou zvolit prozatímní nájemní bydlení, abyste si danou lokalitu pořádně otestovali.

Bydlení pro novomanžele, konečně doma

Město, nebo venkov?

K dalším důležitým rozhodnutím patří lokalita. Nebavíme se teď o tom, zda zvolíte bydlení v tom či onom kraji. Spíše jde o charakter lokality. Chcete spíše klid a dostatek zeleně? Pak pro vás možná bude lepší volbou venkov. Pokud si naopak svůj život neumíte představit bez kvalitní hromadné dopravy, ranního espressa z kavárny a bohatého kulturního života, patříte k městským typům.

V tomto ohledu se musíte v páru dohodnout, v jakém prostředí si svůj život představujete a kde chcete vychovávat své děti.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz