Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatba za starých časů 1. díl – Námluvy

2009-01-30.Líbí se mi (0).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Zajímavosti o svatbě/Svatba za starých časů 1. díl – Námluvy

Ve spolupráci s portálem České-tradice.cz Vám postupně odhalíme, jak probíhala svatba kdysi, když to byla událost, kterou slavila celá

Námluvy

Pořádání svatby náleželo tzv.“tlampači“, kterému se někde říkalo „starosvat“ nebo i „družba“, na Moravě se mu říkalo smluvčí.

Vyhlídl-li si junák děvče, pak bylo úkolem tlampače odstranit všechny překážky a protivenství příbuzenstvem obou stran a pomoci dohodnout rodičům věno.

Jednoho svátečního podvečera se sešli příbuzní ženicha i nevěsty u nevěstiných rodičů na námluvy, aby se ústně dohodli a všem nedorozuměním předešli. Ženich přicházel obyčejně s otcem a tlampačem. Ženich vstupoval do dveří jako první a tlampač jako poslední, všichni až na otce ozdobeni na rukávech rozmarýnou. Když otec ženicha přednesl jménem syna žádost a nevěstiny rodiče svolili ke sňatku, dohodli se ještě na věnu a dali sepsat rychtářema konšely svatební smlouvu.

Autor: www.české-tradice.cz

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz