Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Víte, jak probíhá svatební obřad u domorodých afrických kmenů?

2008-09-23.Líbí se mi (1).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Zajímavosti o svatbě/Víte, jak probíhá svatební obřad u domorodých afrických kmenů?

Ženich si musí nevěstu vykoupit. Oddávajícím je náčelník. Muži se na svatebních přípravách nepodílejí.

U domorodých afrických kmenů se na svatebních přípravách podílejí hlavně ženy. Staví před svatbou z klacků a hlíny obydlí pro novomanžele, chystají svatební pohoštění a muži pouze odpočívají a posilňují se alkoholem. Krom alkoholu domácí výroby se na dobré náladě těhto mužů také podílí čad, který skoro všichni žvýkají ve velkém. Jde o druh zelené rostliny, která se v těchto oblastech hojně vyskytuje. Tato rostlina má lehce halucinogenní účinky a zahání údajně únavu a stres.

Nevěsta je před svatbou schována v některém z obydlí a matka a sestry jí pomáhají z oblékáním a líčením. Poté zpívají svatební písně, přes jedno rameno mají přehozenou pestrobarevnou látku, která jim zakrývá pouze jeden prs, jsou vyzdobeny korálky, na krku mají velké pestrobarevné kruhy a rituálně obcházejí novomanželské obydlí.

Poté všichni společně s nevěstou a ženichem usedají kolem ohně a tancují slavnostní svatební tance. A pokud má již ženich vykoupenou svou nastávající (většinou se jedná o několik kusů dobytka), je možno přistoupit k samotnému svatebnímu obřadu. Oddávajícím je náčelník, který pronese při jednoduchém svatebním obřadu několik vět.

A potom se již začíná ve velkém veselit a hodovat. Hlavním chodem svatební hostiny je maso z kozy, kterou podřízla nejstarší žena kmene. No a opět se popijí alkohol a žvýká zeleny čad.

Tak nevím, zda to v těchto domorodých kmenech nemají muži nějak lépe zařízeno, než ženy. I po svatbě se totiž kromě lovení zvěře o vše musí starat žena. A to nejdůležitější závěrem, těmto ženám se totiž dost často stává, že si po nějaké době její muž přivede do jejich obydlí další manželky.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz