Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Jedinečná valašská svatba v krojích se odehrála v Novém Hrozenkově.

Poslední typicky valašská veselice se na území vesnice konala přesně před pětačtyřiceti lety. Kulturní zakončení víkendu tentokrát připravilo divákům místní občanské sdružení Hafera.
Do areálu se postupně vtěsnaly stovky lidí. Každý chtěl totiž zhlédnout veselku oživenou podle rad pamětníků i zachovaných písemností.

Ještě před samotnou svatbou lidé sledovali pestrý doprovodný program na pódiu. Publikum rozehřálo například vystoupení slovenského souboru Oravan se svým temperamentním cikánským tancem. „U nás se říká, že když do domu před svatbou přijde cikánka a nic neukradne, přinese tak svatebčanům štěstí,“ přiblížil vedoucí souboru Lubomír Jarolín a šibalsky zamrkal na návštěvníky. Odměnou mu byl hlasitý smích. „Doufáme, že naše návštěva vám štěstí přinese,“ dodal. Poté už nic nebránilo tomu, symbolicky spojit mladý svatební pár. Diváci nebyli ochuzeni ani o tradiční namlouvání. K malé dřevěné chaloupce se postupně seřadil hlouček krojovaných, kteří doprovázeli ženicha.

Za zpěvu valašských písní si postupně vydobyli právo vidět nevěstu. Místo ní však před chalupu dvakrát vyšly nepravé „ctnostné panny“. „Vás já nechcu. Nebyla byste ani dobrá gazděna,“ zazněla pokaždé záporná odpověď ženicha Janíčka Orsága v podání Jana Plátka. Když však z vrátek vystoupila jeho vyvolená Štěpánka Jochcová, která ztvárnila nevěstu Haničku Kubířovou, nebylo co řešit.

Valašská svatba

Svatební pár si pak už bok po boku vyžádal požehnání rodičů a poděkoval jim za výchovu. Valašský námluvní „rituál“ korunovali krojovaní svatebčané i další hosté průvodem do místního kostela. Za doprovodu dechové hudby směle pochodovali po hlavní cestě. Poté zasedli do kostelních lavic, aby mladý pár stvrdil svůj svazek před Bohem.

Svatba byla podle Najvyšší hafery Jitky Plátkové neobvyklá tím, co měli hosté veselice na sobě – krojem. „Kroj vymyslel a navrhl Joža Ország-Vranecký. Když byl v roce 1895 na Národopisné výstavě českoslovanské v Praze, zdál se mu náš valašský kroj obyčejný,“ přiblížila Plátková.

Proto jej podle jejích slov ozvláštnil prvky, které mohli lidé vidět na krojích hostů. „Chtěli jsme všem předvést bohatství Hrozenkova. Jsme rádi, že má naše obec svůj vývozní artikl, na který jsme pyšní,“ dodala.

zdroj: Valašský deník – http://valassky.denik.cz

  • Valašská svatba

  • Valašská svatba

    Valašská svatba

  • Valašská svatba

    Valašská svatba

  1. Valašská svatba
  2. Valašská svatba
© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz