Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Zahoďte klíč – valentýnský happenig v týdni manželství

2012-02-03.Líbí se mi (0).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební akce/Zahoďte klíč – valentýnský happenig v týdni manželství

Už šestým rokem bude ve valentýnském týdnu probíhat Národní týden manželství.

Už šestým rokem bude ve valentýnském týdnu probíhat Národní týden manželství. Organizátoři této iniciativy, která se bude konat pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcová, tentokrát pozvali všechny páry, aby společně „zahodili klíč“.

Happening „Zahoďte klíč“ spočívá ve vyhrazení jednoho mostu v každém městě pro milence a manžele, aby zde mohli jako výraz své věrnosti a lásky zavěsit na zábradlí visací zámek se svými jmény, zamknout a klíč hodit do řeky.

Takový most se zámky zamilovaných mají již například v Děčíně nebo v Praze na Kampě, kde je most zamilovaných nad Čertovkou u mlýnského kola Velkopřevorského mlýna. Na Valentýna 14. února 2012 pojmenují názvem Most lásky lávku přes Ohři v Sokolově a její zábradlí město upraví pro partnerské petlice věrnosti. Další happeningy se uskuteční v Ostravě a dalších místech České republiky.

Tradice zámků zamilovaných má své kořeny snad v básni spisovatelky Desanky Maksimovičové – Modlitba za lásku, která byla inspirována příběhem učitelky Nadi a vojáka Relji ze srbského městečka Vrnjačka Banja. V lázeňském parku Vrnjačkej Banji mají dodnes Most lásky ověšený visacími zámky. Hlavním zdrojem této tradice je ale italský spisovatel Federico Moccia, který ve své knize „Chci tě“ (Ho voglia do Te) popisuje zamilovaný pár, který svou lásku stvrzuje společným připevněním visacího zámku řetězem na zábradlí starobylého mostu Milvio v Římě a hozením klíče od zámku do Tibery. Romantický příběh zaujal mladé italské milence, kteří po vzoru románových hrdinů začali na zábradlí mostu Milvio zavěšovat visací zámky se svými jmény. Dnes takové mosty najdeme po celé Evropě – v Paříži, Florencii, Moskvě nebo Kolíně nad Rýnem.

Národní týden manželství

Ing. Mgr. Marie Nováková, odborná poradkyně a členka přípravného týmu NTM k happeningu řekla: „Přidejte se k mnoha dalším párům a zahoďte klíč. Láska na celý život není utopie. Trvalá láska existuje. Zahoďme klíč k pochybnosti. Rozhodnout se pro druhého vyžaduje statečnost. Za rozhodnutím k lásce na celý život stojí zralé osobnosti partnerů. V happeningu Zahoďte klíč se mnoho zamilovaných, partnerských dvojic, manželských párů symbolicky znovu vydá na cestu k lásce bez zadních vrátek. Zahodí klíč od zámku, který spojuje naše ruce, naše kroky, naše srdce, proto aby si zůstaly oporou pro dny světla i tmy, abychom byli partnery do mrazu i deště.“

Týden manželství 2012 se tentokrát různými způsoby soustředí na porozumění mezi mužem a ženou a obohacení jejich vzájemnou rozdílností. Jeho letošním mottem je „Rozumíme si? – cesty k lepší komunikaci v manželství“. Program NTM bude slavnostně zahájen v pondělí 13. února tiskovou konferencí od 10:30 hodin Poslanecké sněmovně parlamentu ČR. Národní týden manželství začal v roce 1996 ve Velké Británii, následně v roce 2007 v ČR a v současné době se připravuje v dalších 14 zemích na světě.

Více informací hledejte na www.tydenmanzelstvi.cz.

  • Národní týden manželství

    Národní týden manželství

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz