Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatba na úřadě už se nenosí

2012-09-01.Líbí se mi (0).Komentářů: 0

Stále více párů volí svatbu v netradičním prostředí.

I když velké výstřednosti se v Čechách, co se svateb týká, zatím příliš nenosí, cení se originální přístup. Stále větší zájem je o svatby v koňském sedle, v balonu, v hasičském autě nebo v zoologické zahradě. Módním hitem jsou svatby v městských zahradách nebo i na venkovních loukách.

Svatba jako z pohádky

Už tradičně je zájem o hrady a zámky. Zatímco v minulosti šlo jen o prostory, dnes si svatebčané přejí také dobové oblečení a stylový obřad. Ženich se tak na jeden den stává šlechticem, za svědky mu jdou rytíři a nevěsta si užívá třeba role princezny.

Krájení svatebního dortu

Foto: Archiv Svět svateb

Svatební veselí a dodržování tradic

Hodně žádaným doplňkem veselek jsou pak ohňostroje, vystoupení kouzelníků nebo exotických tanečnic. Novomanželé 21. století jsou ochotni platit desetitisíce korun za nevšední zážitek a jedinečnost. Před nevěsty se také mnohdy pohazují kvítka růží. Původem pohanský zvyk má prý přilákat bohyni plodnosti. Někdy jsou novomanželé zasypáni oříšky, zrním, drobnými mincemi nebo fíky, aby měli blahobyt.

Ale i moderní Češi se většinou drží tradičních prvků. Stále populární je navlékání chomoutu, rozbíjení talíře, zametání střepů nebo společné pojídání polévky. Chtějí mít také svatební koláčky, nechtějí se ženit v květnu, nevěsty mají pro štěstí svatební podvazek s modrou mašlí a něco půjčeného.

Takže Čechy už tolik nelákají tradiční obřadní síně, ale tradičních svatebních zvyků se stále drží a to je dobře!

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz