Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Gravírování: Originální památka na svatební den

Díky gravírování svatebních šperků si můžete vytvořit unikátní prsteny, které vám budou váš svatební den neustále připomínat.

2022-05-25.Líbí se mi (4).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební rady a tipy/Gravírování: Originální památka na svatební den

Originální způsob, jak ozvláštnit snubní prsteny nebo zásnubní prsteny, je gravírování. Díky této úpravě šperků si můžete vytvořit unikátní prsteny, které budou ušité na míru a které vám budou váš svatební den neustále připomínat. Pojďte si přečíst o gravírování víc.

Gravírování na snubní prsteny

Co je to gravírování?

Gravírování je technologie, která se vyznačuje odebíráním vrstev materiálu z daného šperku nebo jiného výrobku, jako jsou bankovky, známky nebo třeba medaile. Může se dělat ručně pomocí ostrého nástroje, rydla, nebo laserovým přístrojem. Ruční rytí patří mezi náročnou disciplínu, ke které potřebujete dlouholetou praxi, jistotu v rukou a sílu kvůli tvrdým materiálům.

Pro jaké snubní prsteny je gravírování vhodné?

Umělecké rytí může zdobit zlaté, stříbrné i platinové prsteny. Nejvhodnější je však pro zlaté snubní nebo zásnubní prsteny, protože zlato patří mezi tvrdý a odolný kov. Zlatníkům se s ním dobře pracuje, protože je do něj jednoduché gravírovat. U stříbrných prstenů si také můžete nechat vytvořit gravír, ale počítejte s tím, že kvůli svému měkčímu materiálu nemusí být ozdoba po několika letech čitelná. Naopak tvrdým oříškem je pro zlatníky platina, která je ze všech kovů nejtvrdší. O tom, jestli půjde gravírat do platiny, se vždy musíte domluvit se zlatníkem.

Tak či tak, jestli gravírování půjde provést, nezáleží čistě na materiálu, ale také na tvaru a stavbě snubního prstenu. Důležité je, aby bylo na prstenu místo a aby se k němu rytec dostal. Všeobecně také platí, že gravír vynikne na hladkých prstenech a prstenech s jedním kamenem.

Možnosti gravíru

S gravírováním se nejčastěji setkáte u snubních a zásnubních prstenů. Typickým místem pro gravír je jejich vnitřní strana, která bývá hladká a je skrytá ostatním, a pro manžele je tak sdělení na prstenech intimní a pouze pro ně. Samozřejmě se i na vnější stranu prstenů dá něco vyrýt, ale je to vhodné spíše u hladkých kroužků bez kamenů. Vnější gravírování má i své nevýhody. Je totiž vystaveno vnějším vlivům, a proto je náchylnější k opotřebení.

Zajímá vás, co vše dokážou klenotníci do prstenů vyrýt? Téměř cokoliv, na co si vzpomenete. Mezi nejoblíbenější vyrytou ozdobu patří datum svatby, jména nebo přezdívky manželů a romantické citáty. Obvyklým symbolem je také například srdce, spojené kruhy nebo symbol nekonečna.

Můžete si ale nechat vyrýt jakékoliv tvary, slova nebo čísla. Netradičním detailem může být souřadnice místa, kde jste se poprvé setkali, otisky prstů, vlastnoruční podpisy nebo světadíly. Navíc si ve zlatnictvích můžete vybrat i z různých fontů písma.

Jak vidíte, meze se v gravírování nekladou, a je jen na vás, pro jaký symbol nebo nápis se rozhodnete. Můžete být originální a přijít s vlastním nápadem na vzor, který bude v souladu s vaším vztahem a bude mu naprosto odpovídat.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz