Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatební dekorace: Trendy pro rok 2023

Jaké svatební dekorace budou letos v kurzu?

2023-04-27.Líbí se mi (3).Komentářů: 0

Některé trendy se ve svatebním světě každým rokem mění a co bylo loni populární, to dnes patří do propadliště dějin. Ne vždy je ale samozřejmě třeba se jimi řídit.

Vždy je nejdůležitější, abyste s daným stylem souzněli. Na druhou stranu není vůbec špatné načerpat trochu inspirace z domova i ze světa. Tak jaké budou letošní svatební výzdoby?

Barvy

Letos se zase hlásí o slovo výraznější a pestřejší barevné odstíny. Podle sociální sítě Pinterest bude svatební barvou letošního roku oranžová, která se tak objeví nejen na stolech v podobě prostírání, váz, svícnů a dalších doplňků, ale třeba i v květinových dekoracích nebo oblečení družiček a dalších hostů.

Kromě samotné oranžové letí i „zemitější“ odstíny, jako je terakota nebo měděná. Barvou roku, kterou každoročně určuje institut Pantone, se potom pro letošek stal odstín viva magenta. Pokud vás tedy karmínově růžový odstín zaujal, nemusíte se ho vůbec bát.

Svatební dekorace stolu

“Kromě samotné oranžové letí i „zemitější“ odstíny, jako je terakota nebo měděná.“

Svatební dorty

V kategorii svatebních dortů se postupně dostáváme na pomyslné rozcestí. Na jedné straně ještě zůstáváme věrni lehkosti, kdy takzvané nahé dorty s lehkým květinovým a ovocným zdobením stále převládají nad marcipánovými dekoracemi.

Současně se ale začínají objevovat bohatě zdobené, často i několikapatrové dorty, které působí luxusním dojmem. Záleží tak především na stylu svatby, počtu hostů a také preferencích.

Alternativou ke svatebnímu dortu potom mohou být věže vytvořené z drobných zákusků, například makronek nebo cupcaků. Obecně platí, že dezerty se ladí do podobného stylu a barevných tónů jako zbytek výzdoby a květinových dekorací.

Květiny

Svatební kytice pro nevěstu nebo květinové dekorace na stůl se také volí v podobných barvách jako zbytek svatební výzdoby. I zde jsou populární zemité odstíny, které je možné lehce kombinovat s pudrovými tóny.

Oblíbené jsou sezónní a divoké květiny nebo také nejrůznější traviny. Ekologicky smýšlející novomanželé častěji využívají lokální květiny, na stoly potom mohou umístit i živé pokojové rostliny v květináčích nebo sušené květy.

Svatební kytice se postupně zmenšují, už to nebývají obrovské pugéty, jaké byly často k vidění ještě před pár lety. Pokud jde o míchání barev, budeme se letos setkávat především s jednobarevnými kyticemi, nebo naopak odvážnými kombinacemi.

Svatební dekorace altánu

“Svatební kytice se postupně zmenšují, už to nebývají obrovské pugéty…“

Udržitelnost

Udržitelnost se v posledních letech hlásí o slovo a svatby přitom nejsou žádnou výjimkou. Hovoří se o ni nejen v souvislosti s už zmíněnou květinovou výzdobou. Důraz se klade na snížení ekologických dopadů, řeší se plýtvání, pořizují se udržitelnější doplňky.

Jednorázové dekorace a vybavení se objevují čím dál méně. Nahrazují je přírodní doplňky nebo znovupoužitelné kousky, které už sloužily nebo ještě poslouží na jiné svatbě. Platí to nejen pro drobnosti, které zdobí svatební stoly a jejich okolí, ale třeba i pro oblečení.

Po družičkách už se nevyžadují nové šaty, ale mohou obléknout i kousky, které mají ve svých skříních – a to i za cenu toho, že půjde každá z nich v trochu jiné barvě.

Svatební dekorace, lžíce ženich a nevěsta

Osobité dekorace

Svatba je především záležitostí ženicha a nevěsty. Proto se čím dál častěji vybočuje ze zaběhnutých kolejí a jedním z největších trendů je individualita. Novomanželé si zkrátka svůj velký den chystají přesně podle sebe. To se promítá nejen do místa a stylu obřadu, ale také do programu celého dne nebo právě i výzdoby.

Pokud nevěstu s ženichem spojuje společný koníček, například horolezení, běh, surfing nebo třeba modelaření, může se drobný odkaz na tyto aktivity objevit i v dekoracích.

Není třeba bát se ani experimentů. Letošní svatební sezona k nim přímo vybízí. Honosné broušené sklo po babičce, dřevěné doplňky vyjadřující lásku k přírodě a k tomu třeba i lehký retro nádech. To všechno můžete harmonicky propojit. Stačí jen zapojit fantazii a nechat volný průchod kreativitě.

Svatební dekorace, navlékání snubních prstenů
© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz