Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Další, v pořadí již třetí historický nález byl učiněn při rekonstrukci obřadní síně ve Slaném, která je podrobována kompletní rekonstrukci.

Obřadní síň ve Slaném kromě vzkazu příštím generacím, jenž byl objeven v hlavici ozdobného sloupu už v listopadu, ukrývala obřadní síň Městského úřadu ve Slaném ještě i další tajemství, a to v podobě původního dřevěného kazetového obkladu stěn zakrytého moderním obkladem v dobách socialismu.

Kvůli tomu, že řemeslníci odhalili v uplynulých dnech ještě i to, že vstupní dveře do síně ukrývají pod nánosem nových vrstev zmíněný identický obklad, jímž jsou opatřeny stěny, budou práce ještě nějakou dobu pokračovat.
„Vzhledem k tomu, že jsme při rekonstrukci oproti plánu dokázali ušetřit nemalé prostředky, nejméně 2,2 milionu korun, bylo nyní rozhodnuto, že i dveře budou vráceny do původní podoby. Aby i pult oddávajícího korespondoval s odhaleným a následně opraveným historickým obkladem stěn, bude zhotoven ve stejném stylu,“ sdělil starosta Slaného Ivo Rubík.

Kvůli tomu, že práce ve slánské obřadce pilně pokračují každým dnem, i základ repliky historického pultu už je dnes v místě více než patrný. V souladu s původním plánem i ohledem na zdržení při odhalení nečekaného, by se v budově úřadu měla první svatba v novém hávu konat již 5. března letošního roku.

Ve Slaném se v roce 2009 uskutečnilo celkem čtyřiaosmdesát svateb. Nižší počet byl způsoben podle odhadů nejen finanční krizí, ale i zmíněnou rekonstrukcí. Podle slánské matrikářky Dagmar Kyselové se standardně ročně uskuteční ve Slaném kolem stovky svateb, přičem některé patří mezi kuriózní.

„Mezi ty velice oblíbené patří svatby v balonu, které se konají i několikrát za rok, vloni jsme dále oddávali novomanžele i na plovárně a nebo v městské hvězdárně,“ řekla slánská matrikářka Dagmar Kyselová.

Absolutní rekordy v počtu svateb ale drží Slaný z let 2003 – 2004, kdy se zásluhou někdejší pracovnice matriky na území města uskutečnilo tehdy dvojnásob sňatků, jejichž převážnou většinu tvořily podivné sňatky cizinců. Za takzvané svatby naoko odešla od kladenského soudu někdejší úřednice s čtyřletým podmíněným trestem.

Zdroj: http://kladensky.denik.cz/                                                                           Autor: Foto: Deník/Kateřina Husárová

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz