Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatba a první svatební noc novomanželů v Číně. Víte jaká je tradiční barva svatebních šatů v této zemi?

Dnes vám přiblížíme další zemi a její svatební zvyky. Podíváme do Číny, tato země je obestřena řadou mítů a pověr, ale zkusme se podívat na svatební tradice podle zvyků této země.

Svatba v Číně

Čínský svatební obřad probíhá v domě rodičů ženicha, kam nevěsta přichází a kde budou společně po sňatku bydlet. Nevěsta přichází na svatební obřad pouze v doprovodu svých družiček. Ostatní příbuzní nevěsty zůstávají doma.

Na cestu ji dávají rodiče peníze, které si připne pod svatební šaty, to pro štěstí, a po celý svatební den je nosí při sobě. Šaty má v tradiční svatební barvě a tou je červená, barva štěstí, bílá je prý barva smuteční a nenosí se na svatbách.

Před vstupem do domu se snoubenci postaví čelem k sobě a ukloní se nejprve nebi, pak zemi, poté rodičům a nakonec sobě navzájem. Poté se nevěsta snaží vstoupit dveřmi do domu, ale všichni ženichovi příbuzní ji v tom brání, pomáhají ji pouze její družičky. Nevěstě se to pokaždé nakonec za všeobecného veselí podaří.

Svatba v Číně

Čínská svatební hostina

A uvnitř domu již následuje slavnostní hostina. Novomanželé začínají tradiční nudlovou polévkou, nudle je ale v každé misce pouze jedna a to velmi, velmi dlouhá. Ta symbolizuje novomanželům dlouhý život. Pro štěstí jim prý stačí jen jediné sousto. A pak se již všichni přítomni pustí do hodování, povídání, veselí.

Někdy v průběhu dne přijímají novomanželé svatební dary, to jsou výlučně peníze od nejbližších členů ženichovy rodiny.

A to je vše, svatba v Čině se tedy obejde bez manželských slibu. Úředně je sňatek vyřízen jednoduchým zápisem v matrice, většinou několik dní před chystanou domácí slavnosti a nepřikládá se mu žádná obřadnost. Jen někdy nabídnou snoubenci matričnímu úředníkovi svatební cukroví.

No a to nejlepší nakonec, v Číně není zvykem, aby spolu novomanželé trávili první svatební noc!

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz