Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

10 otázek, na které snoubenci nejvíc ptají, když vybírají kapelu na svatbu

2020-03-07.Líbí se mi (7).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Hudba na svatbu/10 otázek, na které snoubenci nejvíc ptají, když vybírají kapelu na svatbu

Blíží se termín vaší svatby a ještě nevíte, jakou zábavu uspořádat na svatební oslavě? Bude na všechno stačit svatební kapela nebo je třeba vymyslet ještě nějaký program? Podobné otázky se honí hlavou většině snoubenců, proto některé z otázek podrobněji rozebereme.

Jakou kapelu? Anebo je lepší DJ?

Vše má svá pro a proti, ale vybrat budete muset sami podle svých priorit. Dá se říct, že jsou k dispozici tyto varianty:

  • Živá kapela – existují různé soubory od 3 do 8 muzikantů, základem bývají nástroje jako bicí, basa, kytara, klávesy a jeden či několik zpěvů. Může být problém s hlučností bicí soupravy, která nejde ztlumit, jsou zde největší nároky na prostor a je to také nejdražší varianta. Na druhou stranu bývá nejlepší kvalita hudebního zážitku. Vhodné pro velké svatby s více než 100 hosty.
  • Kapela hrající s podklady – zpravidla menší seskupení od jednoho do 5 hudebníků. Hudební podklad, který používají, se kvalitou velmi liší a stejně tak jejich zpěv, ale i v této kategorii existují velmi kvalitní soubory. Výhodou bývá snadnější regulace hlasitosti, menší zabraný prostor a také cena.
  • Discjockey neboli DJ – jeho výhodou je velmi široký repertoár, který má k dispozici, stejně tak bezchybnost přehrávaných písní. Ta ovšem může působit až sterilně a je možné, že se hosté tak rychle neuvolní a neroztancují. Proto je vhodné vystoupení DJ zařadit až po produkci svatební kapely.
Novomanželé na zámku

Jak poznám dobrou kapelu?

Dobrá kapela umí správně rozproudit zábavu. Umí se trefit do vkusu přítomných hostů a přitáhnout jejich pozornost, funguje komunikace a vzájemné předávání energie. Nezpochybnitelným důkazem kvalitní kapely je plný taneční parket.

Není nad osobní zkušenost, takže pokud kapelu dobře neznáte, zajděte si na některé z jejich vystoupení anebo si alespoň prohlédněte dostatek videoukázek na jejich webu. POZOR: Opatrní byste měli být v případě, kdy se kapela sice prezentuje kvalitní studiovou nahrávkou, ale nenabízí žádný živý záznam.

Kdy je ten nejlepší čas zahájit svatební oslavu?

Ve svatební den je potřeba stihnout hodně věcí; dopoledne budete vítat příbuzné a hosty a připravovat se na obřad, po svatebním obřadu vás čeká focení a přesun na slavnostní oběd. Přitom bude potřeba ubytovat některé hosty a zároveň pořád vypadat mile a uvolněně.

Na všechno je ale dostatek času, není potřeba zahajovat zábavu hned po obědě. Spíše je po obědě ta správná chvíle pro pohodu, rozkrájení svatebního dortu, rozbalení svatebních darů. Určitě nechte novým příbuzným a těm, co se dlouho neviděli, nějakou chvíli na seznámení a popovídání. Ideální čas začátku zábavy nastane kolem 17. – 18. hodiny.

Jakou píseň pro první svatební tanec novomanželů a je vůbec potřeba?

Obvykle zábava začíná prvním svatebním tancem, ale je to spíše tradice a nikoliv povinnost. Dříve byl společenský tanec chápán jako součást všeobecného vzdělání, což dnes už tak neplatí.

Bylo obvyklé, že podobně jako ples, zahajovala se i svatba valčíkem. Dnes však už jenom málokdo dokáže srovnat své kroky do tříčtvrtečního rytmu a tak na řadu přišly ploužáky.

Není neobvyklé jich zahrát hned několik, protože po tanci novomanželů následuje tanec s rodiči, nejprve tančí nevěsta se svým otcem a ženich s její matkou a poté tančí s manželským párem rodiče ženicha. Pokud se tedy pro svatební tanec rozhodnete, můžete si píseň vybrat z následujících tipů:

  • Olympic – Okno mé lásky
  • Chinaski – Hlavolam
  • Lucie – Sen
  • Aneta Langerová – Voda živá
  • Eric Clapton – Wonderful Tonight
  • Ed Sheeren – Thinking Out Loud
  • Christina Perri – Thousand Years

Další tipy na píseň k prvnímu svatebnímu tanci

Nejoblíbenější písně pro první novomanželský tanec, rady a tipy

2021-02-06.Hudba na svatbu

Co všechno kapela potřebuje?

Podle velikosti kapely, kterou si vyberete, se bude odvíjet i prostor, který kapela zabere svojí aparaturou – počítejte alespoň 2 m²  pro každého hudebníka. Dále je potřeba elektrická přípojka – pro menší skupinu stačí jedna zásuvka 220V s jištěním 16A, větší soubor může požadovat i třífázové připojení.

Pokud má být hudební produkce ve venkovním prostředí, pak je potřeba přístřešek, kam se vejde celá kapela včetně aparatury. Je to nutné nejen pro případ náhlého deště – aparatura nesmí zmoknout, ale i prudkého slunce, které je zase nepříjemné muzikantům.

Mají si snoubenci připravit playlist nebo mají nechat výběr písniček na kapele?

Je možné, aby se snoubenci dohodli s kapelou na několika hitech, které by rádi slyšeli na své svatbě, zejména je vhodné dohodnout písně pro první svatební tanec a tanec s rodiči. Ale jinak je lépe nechat průběh vystoupení na kapele, která má připravené své osvědčené sety písní.

Zkušení muzikanti dokáží sami vytvořit skvělou zábavu a podle reakcí hostů najít vhodné písně pro všechny. Vyhnete se tak situaci, kdy kapela bude hrát písně, které tak dobře nezná a také hosté nebudou závislí jen na vkusu svatebčanů, ale budou se bavit svými oblíbenými hity.

Hraje kapela i během obřadu?

Většina kapel na svatební zábavu se nespecializuje na hraní obřadních písní. Navíc pokud probíhá novomanželský slib v obřadní síni, bývá složité v tomto prostoru stavět aparaturu a provádět zvukovou zkoušku. V takovém případě je vhodnější využít místní služby, popřípadě pustit reprodukovanou hudbu, anebo se domluvit s hudebníky na akustické hudbě.

Naopak tam, kde se plánuje obřad jinde, ideálně přímo na místě pozdější svatební oslavy, je velký prostor pro improvizaci. I v tom případě se ale přesvědčte, zdali muzikanti znají alespoň Svatební pochod od Mendelssohn-Bartholdyho.

Stačí jen objednat hudbu nebo se máme postarat i o zábavu?

Dobrá kapela je základem zábavy a mnohdy stačí jako hlavní a jediný program večera. Přestávky v hudbě pak slouží k diskuzím, které svatební hosté také potřebují. Přesto je vhodné zařadit různé svatební zvyky, jako je házení kytice a svlékání nebo dražba nevěstina podvazku.

Jako pomyslná třešinka na svatebním dortu pak působí svatební hry, které zorganizují buď kamarádi novomanželů, nebo svatební koordinátor. Zvlášť populární je svatební kvíz, královský kočár, či dětmi velmi oblíbená hra na obíhanou kolem židlí, kterých je vždy o jednu míň než hráčů a na přerušení hudby si musí každý najít tu svoji. Kdo ji nenajde, vypadává.

Hry pomohou rozproudit svatební zábavu

Svatební hry - 1. díl, aneb jak zabavit svatební hosty

2021-07-22.Zábava na svatbu

Kolik zaplatí snoubenci za hraní na svatbě?

Ceny jsou pochopitelně u každé kapely různé. Nejvíc závisí na popularitě kapely a délce programu, také je potřeba započíst náklady na dopravu. Cena kapely se tak může pohybovat od 500 Kč/h (u samostatného muzikanta) do 2000 Kč/h i více (u větších a slavnějších kapel).

Dražší kapela nabízí své dobré jméno, větší počet muzikantů, často však také úžeji zaměřený repertoár a omezenou dobu produkce, třeba jen na 3 až 4 hodiny. Je dobré si promyslet, jací hosté budou přítomni a jakou zábavu chtějí sami novomanželé. Někdo bude preferovat velkou hlasitou rockovou kapelu, jiný zase třeba menší složení s univerzálním repertoárem.

Platí však známé „Za více peněz více muziky“, a tak pokud se vy sami nebo vaši kamarádi a příbuzní alespoň trochu věnují hudbě, volte raději vyšší kvalitu, přeci jen je svatba mimořádná životní událost, na kterou budete dlouho vzpomínat.

Novomanželé při svatebním tanci v kruhu svatebčanů

Jak dlouho dopředu je potřeba hudbu objednat?

Kvalitní kapely mají obsazené termíny minimálně 3 měsíce dopředu, některé ale i 12 měsíců. Objednat si bližší termín je také možné, ale hodně pak záleží na náhodě, zda má kapela ještě volno. Je tedy dobré plánovat svatební hudbu minimálně s tříměsíčním předstihem. Pokud chcete přímo konkrétní kapelu, zamluvte si svůj termín raději hned.

Za pomoc při přípravě článku děkujeme Milanovi Volfovi (svatební kapela Falzet), foto: archiv Svět svateb.cz

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz