Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Jak vybírat svatební šaty?

S vybíráním svatebních šatů by nevěsta měla začít nejméně 6 měsíců před svatbou. Jak ale při jejich výběru postupovat?

2022-10-03.Líbí se mi (3).Komentářů: 0

S vybíráním svatebních šatů by nevěsta měla začít nejméně 6 měsíců před svatbou. Jak ale při jejich výběru postupovat?

Svatební šaty vybírejte podle stylu svatby

Jako nevěsta se se svým nastávajícím nejprve zamyslete v jakém stylu chcete vaši svatbu pojmout. Pro klasický slavnostní svatební obřad se nejlépe hodí dlouhé bílé, ivory nebo krémové svatební šaty s dlouhou vlečkou, doplněné závojem, příp. rukavičkami. Zvolte spíše jednoduchý a elegantní styl šatů, klidně s větší a bohatší sukní.

Pro méně formální svatební obřad můžete zvolit i vzdušnější šaty bez vlečky klidně v pudrové barvě, třeba ve stylu boho svatebních šatů. Pokud se vdáváte podruhé nebo si na okázalost příliš nepotrpíte, můžete zvolit prakticky jakékoliv společenské šaty nebo slušivý kostýmek.

“Svatební šaty by měly podtrhovat vaši postavu. Zvýraznit klady a zakrýt případné malé nedokonalosti. Důležité je, abyste se v nich cítila skvěle.“

Svatební salon Elody Praha

Vhodný střih svatebních šatů pro vaši postavu

Vyzkoušejte si více střihů a vyberte ten, který je nejvhodnější pro vaši postavu. Nezapomeňte na doprovod. Vezměte s sebou na zkoušení dobrou kamarádku, sestru nebo maminku, na jejichž názor se můžete spolehnout a pusťte se do zkoušení jednotlivých stylů svatebních šatů.

Hladké upnuté svatební šaty na tělo udělají Vaši postavu vyšší a zvýrazní její křivky. Bohatě nabírané šaty vaši postavu naopak opticky sníží a zakryjí také drobné nedokonalosti.

Svatební šaty Elody

Pokud jste hodně vysoká, zvolte dostatečně dlouhou vlečku, vaše silueta pak bude proporcionálnější. Nižší postavu a kratší nohy můžete prodloužit botami na vysokých podpatcích a lehce nabíranou sukní. Dávejte si ale pozor, aby Vás sukně příliš nerozšiřovala.

Pokud jste pyšná na horní polovinu své postavy, zvolte šaty s odhalenými rameny, volnými zády a hlubším výstřihem. Naopak rukávky a zahalená záda mohou kompenzovat rovná a široká ramena a korzet s níže položeným pasem zase skryje větší prsa. Více se dozvíte v článku Svatební šaty podle postavy.

Pohodlí svatebních šatů je základ

Ujistěte se, že se ve vybraných svatebních šatech cítíte pohodlně. Zkuste se projít, otočit se kolem dokola, sednout si, ohnout se, zvednout ruce a obejmout (svého vyvoleného). Všechny tyto pohyby byste měla zvádat bez obtíží a měly by být pro vás pohodlné.

“Ve svatebních šatech musíte být sama sebou.”

Během svatebního dne se určitě budete chtít věnovat příjemnějším věcem než řešení problémů s nesedícími šaty, obzvlášť, pokud plánujete protančit celou svatební párty.

Zkouška svatebních šatů v Elody

Cenové rozpětí – půjčení vs. koupě svatebních šatů

Určete si částku, kterou chcete do svatebních šatů investovat. S tím souvisí také důležité rozhodnutí, zda si šaty koupíte nebo půjčíte. V posledních letech sice převládá jejich půjčování, ale mít svoje svatební šaty má pro nevěstu alias novomanželku své kouzlo.

V případě zakoupení či ušití svatebních šatů se po svatbě nemusíte starat o to, kdy a v jakém stavu šaty vrátíte a můžete si užít svůj svatební den den i večer naplno. Když pak po svatbě svatební šaty prodáte, zjistíte, že vás to vyjde levněji, než si šaty půjčit.

Kvalita materiálu a další nezbytnosti

Ať už se rozhodnete pro zapůjčení svatebních šatů nebo jejich nákup, vždy trvejte na jejich důkladném vyzkoušení.


Nekupujte zajíce v pytli – neobjednávejte šaty přes internet, aniž byste je předtím viděla.


Pokud zvolíte služby některého z ověřených svatebních salónů, máte jistotu, že se vám bude věnovat odborná obsluha, šaty budou upraveny přesně na Vaši postavu a budete mít možnost nejméně dvou zkoušek, včetně zapůjčení či koupě nezbytných doplňků jako je bižuterie nebo svatební závoj.

Foto: Elody

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz