Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

7 tipů, jak najít toho pravého svatebního fotografa

Přemýšlíte, jak se spolehnout na to, že při výběru svatebního fotografa nešlápnete vedle? Pro dokonalou volbu mrkněte na našich sedm tipů.

2023-05-05.Líbí se mi (3).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební fotografie/7 tipů, jak najít toho pravého svatebního fotografa

Svatební přípravy jsou v plném proudu a vy stále nemáte fotografa? Existuje jich celá hromada – jak se tedy spolehnout na to, že při výběru nešlápnete vedle? Pro dokonalou volbu využijte našich sedm tipů.

1. Stanovte rozpočet

První, na co byste měli myslet, je částka, kterou jste ochotni za svatební fotografie dát. Nebojte se udělat menší průzkum trhu.

Navštivte webové stránky jednotlivých fotografů a porovnejte si jejich zveřejněné taxy, díky kterým získáte přehled o tom, v jakých částkách se fotografova mzda pohybuje a co za ni můžete dostat.

Svatební fotograf fotí muže na svatbě

“Stanovte si částku, kterou jste ochotni za svatební fotografie dát. Nebojte se udělat menší průzkum trhu. Vyplatí se to.“

2. Definujte styl

Ať už plánujete svatbu v minimalistickém, či okázalém stylu, pamatujte na to, že svatební fotografie vám (i vašim potomkům) budou dělat radost několik desetiletí poté. Proto z fotografů vybírejte takového, který nejen že se přibližuje vašemu stylu i vkusu, ale má i svou vlastní přidanou hodnotu a neřeší pouze momentální trendy.

3. Buďte pozorní

Když už máte vybrané své favority, jejich portfolio prohlížejte pozorně. Projděte si jak hromadné portréty, tak detaily dekorací či momentky. Právě v detailech se mnohokrát skrývá to nejkrásnější a mnohdy i nejdůležitější, co vám pomůže si vybavit celý váš velký den.

Svatební fotograf fotí pár při krájení dortu

“Portfolio svatebních fotografů prohlížejte pozorně a dívejte se na detaily. Právě v detailech se mnohokrát skrývá to nejkrásnější a mnohdy i nejdůležitější.“

4. Nezapomeňte na osvětlení

Ve kterém ročním období se budete brát? Letní svatba má samozřejmě úplně jiné přirozené světlo než ta zimní či podzimní. Jestliže máte na večer naplánováno i další přídavné osvětlení (lampiony, svícny, závěsná světýlka), všímejte si, jak jsou danou atmosféru fotografové schopni zachytit.

5. Fotografa otestujte

Pokud již máte vybráno, ale chcete si ověřit, zda je to opravdu ten pravý, otestujte si ho – k tomu využijte například zásnubní focení. Výhodou je, že se s fotografem osobně seznámíte a zjistíte, zda mezi vámi funguje správná chemie. Fotograf navíc získá čas se na vás pořádně naladit a snáze tak dotáhne svatební fotografie k dokonalosti.

Svatební fotograf fotí novomanžele na svatbě

6. Ptejte se

Máte k fotografově práci dotazy? Ptejte se. Jen tak si uděláte obrázek o tom, jak bude fotografování v onen den vypadat. Je váš fotograf jako moucha na stěně, o které nebudete vědět? Nebo je to od přírody organizační typ a bude si vás každých dvacet minut rovnat do špalíru? Zeptejte se dopředu, ať pak nejste překvapeni.

7. Domluvte se na výstupech

Někteří svatební fotografové vám dodají kompletní balíček upravených fotografií po několika týdnech, někteří jsou ochotni poslat malou ochutnávku již pár dní po obřadu a zbytek později. Který způsob by vám více vyhovoval? Neostýchejte se optat na všechny podrobnosti a případně se s fotografem domluvte na změnách.

TIP: Kromě výběru fotografa vás čeká i řešení jídelníčku. Jde vám o klasiku v restauraci, nebo rádi vyzkoušíte něco nového, například v podobě cateringu? Cateringy v Praze skýtají mnoho podob a možností a rádi vás obslouží nejen na území hlavního města.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz