Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Novomanželský rozpočet: Průvodce cenami nájmů pro mladé páry

Výši nájemného určuje poloha a velikost města, přesná lokalita bytu, rozloha a technický stav.

2024-01-08.Líbí se mi (3).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební rady a tipy/Novomanželský rozpočet: Průvodce cenami nájmů pro mladé páry

Poslední kousek svatebního dortu byl dávno sněden a na romantické zážitky z líbánek vzpomínáte jen prostřednictvím fotek v mobilu. Na řadu přichází hledání společného domova.

Nájemní byty se liší nejen cenou

Posvatební rozpočet bývá mnohdy napnutý, a tak první myšlenky většiny mladých párů vedou k hledání nájemního bydlení. Na jaké ceny se musíte připravit?

V otázce nájemního bydlení je každý jeden byt specifický. Při určování nájemného hraje roli mnoho faktorů. Jeho výši určuje poloha a velikost města, přesná lokalita bytu, rozloha a technický stav, jakož i vybavení, přítomnost sklepa, balkonu nebo parkovacího místa.

Příkladem může být průměrná cena nájemného za 3 + kk, která v listopadu 2023 činila v Praze 27 243 Kč, zatímco v Brně 22 923 Kč. Za 1 + kk v Olomouci byste na podzim 2023 zaplatili 9 791 Kč, ale v Ostravě pouze 7 812 Kč.

Průvodce cenami nájmů pro mladé páry

Zdroj: Freepik.com

“Výši nájemného určuje poloha a velikost města, přesná lokalita bytu, rozloha a technický stav, jakož i vybavení, přítomnost sklepa, balkonu nebo parkovacího místa.“

Přehled průměrného nájemného napříč celým Českem

Zajímá vás obvyklé nájemné v místě vašeho bydliště? Užitečným průvodcem je cenová mapa nájemného. Každý měsíc nabízí přehled průměrného nájemného napříč celým Českem.

Nezapomínejte, že uvedené částky nezohledňují další náklady spojené s energiemi, vodným, poplatky za odpad či internetem. Ve velkých městech vás může překvapit i platba za možnost parkování u domu.

3 kroky k úspěšnému výběru nájemního bytu

Trh s nájemními byty je omezený a nové inzeráty často mizejí i po několika hodinách. Nenechte se strhnout emocemi a před první návštěvou vybrané nemovitosti se ujistěte, že skutečně víte, co hledáte.

1. Sestavte si rozpočet

S partnerem si sepište všechny příjmy a nezbytné výdaje. Diskutujte o tom, kolik jste schopni (a ochotni) měsíčně investovat do nájmu. Do svého finančního plánu započítejte i všechny koníčky, předpokládané výdaje a plánované dovolené. Vezměte v úvahu i eventuální pokles příjmů, například vlivem dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo rodičovské dovolené. Mějte připravenou finanční rezervu.

2. Sesumírujte si plány do budoucna

Dobře si promyslete, jaká velikost bytu je optimální pro vaše životní plány. Hledáte nájemní byt pouze na přechodné období a spíše než doma se vidíte ve světě? Pravděpodobně pro vás bude výhodnější finančně úsporné bydlení v 1 + kk. Pokud pracujete z domova, rozhodně oceníte vlastní prostor a klid na soustředění. Dispozice 2 + kk vám poskytne pokoj navíc. Plánujete-li brzké založení rodiny, místností a skladovacích možností budete potřebovat ještě více. Velikost bytu však nesouvisí pouze s počtem pokojů. Porovnávejte jednotlivé nemovitosti i podle metrů čtverečních.

3. Nepodceňte výběr lokality

Ceny nájemních bytů se v jednotlivých lokalitách mohou lišit. Předtím než kývnete na cenově příznivější bydlení, zvažte, co vám daná lokalita nabízí. Prozkoumejte, zda má dobrou dostupnost veřejné dopravy a zda se v blízkosti bytu nachází obchod, lékárna, školka a škola. Možná oceníte park nebo dětské hřiště. Není od věci se informovat o sousedských vztazích v bytovém domě. Ty totiž mohou celkový dojem z jinak úžasného bydlení opravdu pokazit.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz