Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Co takhle svatební obřad v ledu nebo v rytmu Tahiti? Bude to sice vyžadovat více námahy, ale výsledný efekt za to určitě stojí.

Svatba nemusí být nuda. Nemusí se odehrávat podle „osvědčeného“ pořád zoufale stejného scénáře. Je to váš den, tak si jej užijte. Po svém. A exoticky.


Ať už se rozhodnete vydat na jih nebo na sever, počítejte se dvěma až třemi měsíci pro přípravu.


Především musíte svést bitvu na úřadech a vyběhat si potřebné dokumenty:
• Notářsky ověřenou kopii rodného listu a cestovního pasu.
• V případě, že je jeden z vás rozvedený nebo ovdovělý, potřebujete také kopii úmrtního listu nebo rozhodnutí příslušného soudu o rozvodu předchozího manželství.
• Pro svatbu na Tahiti musíte mít i tzv. celibátní certifikát.
• Kdyby snad byl potřeba tzv. customary certifikát, získáte ho přímo na místě. Jak jinak než za mírný poplatek.

Ale pozor! Všechny dokumenty vystavené v Česku je třeba ověřovat přeložené do angličtiny nebo francouzštiny. A pak už vzhůru ke svatebnímu obřadu!

Svatba v zahraničí

Foto: Archiv Svět svateb

Svatba na Mauriciu nebo na Seychelských ostrovech

Nejkrásnější ze Seychelských ostrovů jsou Praslin a La Digue. Na obou místech vás oddají na opuštěné pláži, v romantickém zahradním altánku nebo třeba pod palmou. Musíte však na ostrovy přijet minimálně tři dny před svatbou, abyste si vybrali místo a dohodli se třeba na květinové výzdobě. Na Mauriciu musíte na občanském úřadu v Port Luis předložit své doklady a u vrchního soudu (Supreme Court) pronést místopřísežné prohlášení. A samozřejmě zaplatit.

Poplatky za svatbu: cca 14 000Kč (zahrnut je poplatek seychelské nebo mauricijské matrice a oddávajícímu, poplatek za rezervaci sňatku, manipulační poplatek za zajištění sňatku a květinová dekorace. Platíte cestovní kanceláři, která za vás vše zajistí).

Ceny letenek: Dle data odletu a termínu rezervace okolo 25 000Kč (bez letištních tax). Některé letecké společnosti poskytují nevěstám slevu až do výše pěti tisíc korun.

Ubytování: Od 2000Kč za osobu a noc, luxusní hotely s polopenzí od 4000Kč. Na Seychelských ostrovech i na Mauriciu dostane nevěsta obvykle slevu na ubytování ve výši od 25-50%.

Přibližné náklady pro novomanžele při týdenním pobytu: Zhruba 90 000Kč. Horní cenovou hranici samozřejmě nelze určit.

Svatba v Polynésii

Rituální svatba na Tahiti je úžasný zážitek. I když tyto obřady nejsou (bohužel nebo bohudík) uznávány evropskými úřady, vdávat se a ženit sem jezdí stále více lidí.
Ceremoniál ‚hoo ha‘ začíná v odpoledních hodinách jízdou v kánoi, kdy snoubenci absolvují přibližně třicetiminutový okruh na Motu (prstenec ostrůvků kolem hlavního ostrova). Na jednom z nich, který si sami předem vybrali, je čekají oddávající domorodci. Ti snoubencům pomohou obléknout se do parea a ozdobí je květinami. Během obřadu si snoubenci vyměňují také korunky a květiny, jež jsou na Tahiti všudypřítomné a symbolizují harmonii. Podle tahitské tradice dostanou novomanželé od svatebčanů darem také nové jméno (např. Marie Ryu Nováková, Karel Ryu Novák). Na toto jméno vám vystaví na Tahiti patřičný certifikát, podle něhož může být dokonce legalizováno i v Čechách (za správní poplatek vše vyřídí Ministerstvo zahraničí ČR, oddělení legalizace). Sňatek si ovšem musíte zopakovat i doma.

I přes tuto nemalou komplikaci jsou tahitské svatby velmi vyhledávané a populární nejen mezi snoubenci, ale i mezi již sezdanými Evropany. Při exotické slavnosti si potvrzují, že se kdysi před lety rozhodli správně a opatřují si tak potřebné koření pro další roky. Tahitský zákon totiž nařizuje, že tam mohou být oddáni jen lidé, kteří na ostrově strávili alespoň jeden měsíc. A na takový měsíc jen tak nezapomenete.

Ledová kaple

Svatba v ledové kapli, noc v hotelu z ledu

Pokud vás děsí představa svatby ve třicetistupňovém vedru a paprsky zapadajícího slunce, které z uší vašeho snoubence učiní rudooranžové plachty, zamiřte raději na sever. Svatba v Ledovém hotelu stojícím dvě stě kilometrů od polárního kruhu v malé švédské vesničce Jukkasjärvi, konkrétně v tamní ledové kapli, bude poklidná. Ale noc? Můžete ji promilovat v pokoji, ba i v posteli z ledu. Jakkoli strašně to zní, je to… opravdu zábavné. Až tady možná pochopíte, jak pravdivé je sousloví, „mrazivá vášeň“. Kdepak, žádné klišé. V hotelu se teplota pohybuje mezi pěti a devíti stupni Celsia – ovšem pod nulou! A jaké má tahle svatba ještě výhody? Manželský svazek zpečetěný ve Švédsku, které je stejně jako Česká republika součástí Evropské unie, je platný i u nás. Povinni jste pouze po svém návratu doručit na městský nebo obecní úřad, kde bydlíte, potvrzení o uzavření sňatku (tentokrát přeložené ze švédštiny do češtiny).

Jak se tam dostanete? Letadlem do Stockholmu a pak až na Kiruna Airport. Pokud si v hotelu včas zarezervujete hotelovou službu, přijede pro vás a vaše kufry psí spřežení.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz