Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Historie svatebních šatů

Tradice svatebních šatů sahá daleko do historie. Za ta léta se změnila jejich barva i módní trendy.

2016-03-24.Líbí se mi (0).Komentářů: 0

Tradice svatebních šatů sahá daleko do historie, za ta léta se změnila jejich barva i módní trendy.

Krásné svatební šaty neodmyslitelně patří ke každé nevěstě. Soustředěna je na ně nejen velká pozornost při jejich výběru, ale i oči všech přítomných svatebních hostů. Není divu, právě šaty totiž dělají nevěstu. A platí to tak odedávna.

Svatební šaty, stejně jako jakýkoli jiný oděv, podléhaly v průběhu historie módním trendům, měnil se jejich materiál i barva. Lišily se však nejen podle doby vzniku, ale také podle společenského postavení, kulturní úrovně či životního stylu. Vždy ale reprezentovaly jedinečnou životní událost v životě každé ženy.

Barvy svatebních šatů

Svatební šaty nemusí být pouze bílé, i když bílá zůstává nejčastější barvou, po které dnes nevěsty sahají, symbolizují totiž čistotu a nevinnost. Málokterá volí garderobu jiné barvy. Nebylo tomu tak ale vždy, dámy oblékaly sváteční šaty v libovolných barvách, výjimku tvořila pouze černá smuteční barva a červená, která byla spjata s prostitucí. Tradiční barvou šatů byla modrá.

Dlouhé bílé svatební šaty oblékla v 19. století při své svatbě až anglická královna Viktorie, která jimi chtěla symbolizovat svůj vznešený původ. Její fotky obletěly svět a způsobily takřka svatební revoluci – všechny ženy začaly toužit právě po bílé róbě, ve které zažijí svatbu snů.

Svatební šaty

Foto: Archiv Svět svateb

Svatební šaty od války po současnost

V dobách světových válek a hospodářských krizí, kdy nebylo peněz nazbyt, se bílé šaty, jejichž pořizovací cena rozhodně nebyla malá, považovaly za zbytečný luxus, a tak se ženy uchylovaly k méně nákladným šatům, které se daly využít i na jiné příležitosti. Opravdu masová móda dlouhých a luxusních bílých svatebních šatů, které slouží jen k jednomu výjimečnému okamžiku, nastala až po 2. světové válce spolu se vzestupem životní úrovně a bílá barva zůstala dominantní dodnes.

Současné nevěsty si však mohou dovolit ohromnou rozmanitost, a to nejen pokud jde o styly a střihy, ale i barvy. Mohou experimentovat a volit i barvy, dříve prakticky nemožné – včetně červené či černé. Ucelený dojem dodají šatům nejrůznější svatební doplňky ve formě závoje, bižuterie, ozdob do vlasů, náhrdelníků či rukaviček. Rozhodnout si mohou budoucí manželky také o tom, jestli si šaty koupí, půjčí nebo si nechají ušít své vlastní.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz