Svatba je radost aneb plánování svatby pro začátečníky i pokročilé

Svatební koordinátorka před oltářem

Tentokrát to bylo jiné. Poprvé jsem totiž nestála v zákulisí, ale v čele zástupu hostů a před zraky rodiny a přátel.

2016-11-10.Líbí se mi (3).Komentářů: 0
Úvod/Svatební blog, aneb články ze světa svateb/Svatební agentury/Svatební koordinátorka před oltářem

Jak to vypadá, když se svatební koordinátorka ocitne před oltářem? Pohled z druhé strany od majitelky svatební a event agentury thinkPARTY.

Ty z vás, které se už vdaly, se možná v tomto článku najdou. Pro ty z vás, které to dřív nebo později čeká, si přečtěte Danin profesionálně-osobní dojem z toho, co nevěsta prožívá a na co by měla opravdu dbát, až se bude schylovat k plánování dne D. Článek opravdu stojí za to.

Poprvé v roli nevěsty

Jmenuji se Dana Macháčková Henčeková. Jsem majitelkou svatební a eventové agentury thinkPARTY, takže zkušenosti s organizací a plánováním svateb mám věru bohaté. V roli nevěsty jsem se ale ocitla poprvé.

Koordinátorna před oltářem logo Think Party

Jako koordinátorka se vždy snažím mít celý chod akce pod palcem a vše korigovat. Připravuji květiny, dekorace, ladím catering, během svatby moderuji soutěže, odpovídám na příležitostné dotazy hostů a pochopitelně také podporuji novomanžele.

Jenže tentokrát to bylo jiné. Poprvé jsem totiž nestála v zákulisí, ale v čele zástupu hostů a před zraky rodiny a přátel. A musím říct, že zkušenost to byla opravdu velká.

Tentokrát se vdávám já

Plánování své svatby jsem se snažila rozložit do 5 měsíců. Výběr místa byl pro mě asi nejdůležitější, protože jsem plánovaných 100 hostů potřebovala ubytovat v místě svatby.

Celé období plánování bylo skvělé. Je to takový ten pocit, že se na chvíli točí vše kolem vás. Avšak dopřála jsem si relax, kosmetickou péči, masáže, ale i skvělou rozlučku se svobodou a utratila na sebe o něco víc než obvykle. Vždyť se přece vdávám.

Co se mi potvrdilo?

Že dobrá příprava tvoří min 60% úspěchu celé akce, se mi opravdu potvrdilo. Úspěch zbývajících čtyřiceti procent závisí na osobě, která svatbu koordinuje v daný den D.

Koordinace ve svatební den je klíčová

Volba osoby koordinátorky svatebního dne je klíčová a já jsem si to ověřila i na své vlastní svatbě. Věřím, že jako nevěsta nechcete pobíhat po sále a rozdávat pokyny, odpovídat na stovky dotazů nebo zaměstnávat své družičky či někoho ze svatebních hostů. Logickým řešením je proto volba koordinátorky.

Mít či nemít? Otázka vskutku zásadní.

Mnoho lidí si před výběrem svatební koordinátorky klade otázky ohledně spolehlivosti, ceny a vůbec smyslu, zda je vůbec její pomoc potřebná.

Jsou samozřejmě malé svatby, kde si poradíte i sami. A pokud je vaše svatba v rodinném kruhu na zahradě za domem, tak se bez koordinátorky obejdete také. Pokud si ale svůj vysněný den chcete naplno užít a po pár měsících nebo dokonce letech od přátel stále slýchat, jak byla vaše svatba úžasná a že na tu vaši opravdu rádi vzpomínají, využijte těchto služeb.

Cenově to vyjde nastejno

Svatební agentury mají obvykle výhodnější ceny od dodavatelů než konečný zákazník, takže ve finále zaplatíte za služby od profesionální agentury spolu s koordinací téměř to samé jako kdybyste si organizovala vše sama.

Profesionální deformace

Den před svatbou jsem byla opravdu ve stresu. Byl to ten pocit, že i když vše probíhá podle plánu, na nic se nesmí zapomenout. Věnovala jsem se hostům, kteří dorazili na svatbu o den dřív, protože cestovali ze zahraničí a snažila se relaxovat.. Nejnáročnější pro mě bylo, abych nezasahovala do probíhajících příprav. Profesionální deformace. Možná to znáte.

Uteklo to jak voda, ale šla bych do toho znovu

Moje osobní zkušenost z druhé strany v pozici nevěsty mi přinesla ještě jeden zajímavý poznatek. I když to slýchávám od nevěst po každé svatbě, až teď jsem si uvědomila, jak svatba uběhne rychle. Je to opravdu den, který uteče jak voda a až ze svatebních fotek vám následně dojde, co všechno se událo, jak se hosté bavili a jak úžasný zážitek to byl. Já bych se po téhle zkušenosti vdávala klidně ještě několikrát. Samozřejmě vždy za stejného muže a kdyby mi svatbu někdo financoval.

Na závěr… a poděkování

Když to tak shrnu, tak svatební den je v podstatě velice intimní záležitost probíhající před zraky vaší rodiny, přátel a blízkých. Slibujete něco na celý život. Na chvíli zapomenete na problémy kolem, na nedokonalé rodinné vztahy nebo poslední hádku s nejlepší kamarádkou. Podíváte se kolem sebe a zjistíte, kolik lidí vám přeje, abyste byli šťastní, kolika lidem na vás záleží, ale také kolik profesionálů muselo strávit dny a týdny přípravou všeho kolem, co nakonec vypadá ještě lépe, než jste si dokázali představit. A za tohle to prostě stojí. Moc děkuji všem, kteří můj den dotáhli k dokonalosti. Bez týmu, který mám, by se to nepovedlo a moje práce mi teď dává ještě větší smysl než kdykoliv předtím.

© Copyright 2008 - 2024 svetsvateb.cz a dodavatelé obsahu . Všechna práva vyhrazena . Provozovatelem svetsvateb.cz je spol. Amoroso s.r.o.
Jakékoli šíření obsahu portálu je bez předchozího písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
Facebook Svět svateb.cz